West Canada ...om van te dromen
Dat Canada een fascinerend land is met grote kontrasten, zowel van de Oostkust tot de Westkust, is bij velen bekend maar zeer waarschijnlijk niet, dat dit immens grote' land niet minder dan... ZEVEN tijdszones kent. Dit wil zeggen, dat wanneer de Canadezen in het Westen uit bed stappen hun landgenoten in het Oosten al aan de warme hap zitten.
Wij kunnen ons dit nauwelijks voorstellen. En dit in één land.
28 miljoen Canadezen
Een respektabel aantal maar in verhouding tot de oppervlakte is Canada zeer dun bevolkt. Ze hebben namelijk een lap grond ter beschikking van... tien MILJOEN km^.
Ze wonen in een gevarieerd landschap met onuitsprekelijk veel natuurschoon. Het land bevat oneindig veel bodemschatten.
Alleen al in de provincie Alberta zit een kolenvoorraad van naar schatting 50 miljard ton. Voorts goud, zilver, koper, quarts, zout, nikkel, tin, ijzer, kobalt, uranium, zwavel, mica. olie, kalk en niet te vergeten bovengronds veel hout. Nu zwijg ik nog maar over de gasvoorraad.
Canada heeft een gevarieerde bevolking. Van Indiaan tot en met de vele emigranten en hun nazaten, die vooral uit Europa overgekomen zijn. Daaronder 450.000 Nederlanders. Een hoofdstuk apart. Tot en met boeiend.
Bezoek aan de Westkust
Zoals ik reeds in mijn eerste artikel over het honderdjarig bestaan van het Amerikaase dorp LYNDEN opmerkte, (het stond in E.N. van 8 november j.1.) maakten wij ome Bram A. van IJsselmonde en ondergetekende een trektocht van ruim 4000 km. door de 'West' en wel door de provincies Alberta en Brits Columbia, welke respektievelijk een oppervlakte hebben van 662.000 km' en 948.500 km2.
Raadsel
Nu wil ik onze lezers en lezeressen graag een raadsel opgeven! Wij vlogen 24 september jl. 's middags om 12 minuten over 12 uur van Schiphol en landden 7 minuten overhalf één 's middags op de luchthaven van GALGARY m Alberta.
Wat denkt u, dat de exacte vliegtijd was'' Een volgende keer de oplossing.
Een volgende keer de oplossing.
Prachtig uitzicht op IJsland en Groenland
We vlogen met de Boeing 747 'Anthony Fokker' van de KLM. Het was een bijzonder fijne vlucht zonder enige 'turbulentie' (storm). We hadden o.a. een prachtig uitzicht op IJSLAND en GROENLAND met zijn in de zon glanzende gletschers. Het was buitengewoon. Nu ja 'gewoon'
Wat zou u denken van een buitentemperatuur van... 61 graden ONDER nul en binnen 20 graden Celcius boven nul. „Lust je nog peultjes" zeggen ze wel eens.
'Rent a car'
We hadden vooraf in Nederland via Wereldkontakt te Driebergen, telefoon (03438) 2 34 11, postbus 1200, een auto laten huren bij de firma HERTZ en meteen betaald. Het voordeel daarvan was, dat we in ons land met guldens konden betalen en dat we bij aankomst in Galgary praktisch meteen konden starten.
Douane
De douane leverde ons geen enkel probleem. De betrokken beambten waren zeer vriendelijk. Met een volgeladen bagagewagen stevenden wij daarna af op het vlak nabij gelegen verhuurbedrijf van HERTZ. Daar in de buurt pikten we bij Tourist Information o.a. een boekje op met de adressen van honderden Motels waarin ook de prijzen waren aangegeven, 'k Kom daar straks nog op terug. Onze start
Toen alle formaliteiten vervuld waren een creditcard is hier aan te bevelen vanwege hef feit, datje anders een borgsom moet betalen konden wij via de uitgang van het vliegveld gewoon de straat oversteken waarbij een verkeersagent alle verkeer voor ons deed stoppen. Over service gesproken Wij hadden toen nog geen pet op anders hadden wij deze beslist afgenomen. Nu moesten we volstaan met een diepe buiging in de richting van 'Sir' agent.
Motels in vele variaties
Ja, er zijn waarschijnlijk maar weinig landen, welke zo'n verscheidenheid aan motels bezitten als Canada en Amerika.
Het is vooral in de nazomer een fijn en geruststellend idee wanneer je weet, dat je nietje hoofd stoot na een rit van honderden kilometers. De eigenaren van de Motels geven op een bord meestal aan of er al dan niet plaats is. VACANCY of NOVACANCY. Deze borden zijn over het algemeen meters hoog en reeds van verre te zien.
Inrichting motels
De motels zien er van binnen praktisch allemaal gelijk uit. Meestal staan er twee grote tweepersoonsbedden. Er is altijd een douche. Ook vaak een kuipbad.
Soms staat er ook een koelkast en een elektrisch fornuis in. Daar hadden we dan veel gemak van want we verzorgden ons, wat de broodmaaltijden betreft, zelf
Vóór ons vertrek maakten we elke morgen twee thermosflessen met koffie klaar omdat er zeer weiiag lestaurants langs de wegen zijn. Deze koffie viel dan altijd op een gloeiende 'plaete'.
Oversteken voetgangers
Wanneer je op hoeken van straten of wegen het bord PEDESTRIANS ziet staan, is het je geraden te stoppen. Voetgangers hebben altijd voorrang. Die steken over tussen twee aangegeven witte lijnen. Geen enkele automobilist geeft dan nog effe een plons gas om ze voor te zijn.
Heer in het verkeer
Het is ons opgevallen, dat Canadezen zo goed als altijd heer in het verkeer zijn.
Ze zitten bij wijze van spreken niet 'op je staart' of in je 'trunk' Snijden je niet de pas af
Het autorijden in Canada is als het rijden door een oase... Je wordt er eigenlijk niet zo gauw moe van. Zelfs na een dag van 400 tot 500 km, welke wij soms aflegden. Alleen nabij grote steden vooral in de zg. spitsuren moet je goed uitkijken.
Tussen haakjes. De bewegwijzering zou daar iets beter kunnen. Deze is in ons land, dankzij de ANWB, subliem.
Nog steeds de eerste dag
Toen wij alles in onze huurauto Ford Mercury 'TOPAZ' hadden ingeladen en dat was me nogal wat (de kilometerteller stond slechts op 20.000 km) reden we in de richting van de stad Galgary, welke 18 km van het vliegveld verwijderd is.
We namen route 2 South. Het weer was schitterend. 25 graden Celcius. Vlak vóór die stad volgden we route West. Dit is één van de bekendste Highways. Soms 4 soms 2 baans al naar gelang er ruimte voor is. Even buiten Galgary namen we de afslag 1 A West. Deze weg is rustiger.
Je hebt daar minder vrachtverkeer. Z.g. Trucks
Al spoedig zagen we de voorlopers van de beroemde Rocky Mountains. Na een rit van 128 km vonden we het welletjes. U moet namelijk bedenken dat we, met
U moet namelijk bedenken dat we, met inbegrip van de vliegkilometers, toen al... 8500 kni. ei op hadden zitten. En dit op één dag mensen.
De eerste nacht brachten we door in het Mayfield motel nabij de plaats Canmore, ongeveer 25 km. van de ingang van het Banff National Park, dat een oppervlakte heeft van 6640 km. Er zijn echter nog veel grotere. Maar daarover graag een volgende keer. Intussen de hartelijke groeten van Ome
Intussen de hartelijke groeten van Ome Bram van IJsselmonde en van
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 november 1991
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 november 1991
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's