Recht En Burger Komen Tot Elkaar
WEEK VAN HET RECHT
Stel, u gaat een blokje om met uw hond. Net op dat moment begint het behoorlijk te regenen. Thuisgekomen stopt u de hond in de magnetron om hem te laten drogen. Natuurlijk kan de hond daar niet tegen en de afloop is dodelijk. U eist vervolgens van de fabrikant een forse schadevergoeding. U krijgt uw gelijk want in de gebruiksaanwijzing stond namelijk niet dat er geen huisdieren in de magnetron gestopt mogen worden. Absurd zult u zeggen? In Amerika komen dergelijke situaties voor. De Amerikaan weet welke mogelijkheden hij heeft om zijn recht te halen. Een advocaat is snel ingeschakeld. Het succes van TV-series rond rechtbanken en advocatenkantoren spreekt wat dat betreft 'wet'boekdelen. Om het Nederlandse recht dichter bij u te brengen, is de vierde week van januari
Nieuw retht
Met ingang van 1 januari 1992 is het grootste deel van ons Burgerlijk Wetboek veranderd. Dat is 'met recht' een juridische mijlpaal. Aan de vernieuwing van het Wetboek is zo'n veertig jaar gewerkt! Maar niet alleen daarom is het een belangrijke gebeurtenis. De vernieuwing is van belang voor ons allemaal. Het is dus goed dat iedereen weet wat er eigenlijk is veranderd. En dat wordt duidelijk in de Week van het Recht.
De Week van het Recht is een manifestatie van de Nederlandse Orde van Advocaten, de Koninklijke Notariële Broederschap en het Ministerie van Justitie. Advocaten, notarissen en Justitie organiseren allerlei activiteiten rond het thema recht: het nieuwe recht, maar ook het recht dat gewoon blijft zoals het was.
Tijdens de Week van het Recht, die duurt van dinsdag 21 januari t/m zaterdag 25 januari, gaat er veel gebeuren. U bent van harte uitgenodigd om de activiteiten te bekijken en te bezoeken.
Bwrgerffffc Wetboek
Wat is nu precies burgerlijk recht? Burgerlijk recht (ook wel civiel recht) is dat gedeelte van het recht dat de rechten regelt tussen burgers onderling. Het gaat dan om huur en verhuur, koop en verkoop, arbeidscontracten enzovoorts. Een burgerlijk rechter behandelt zaken als echtscheidingen, adoptie, faillissement, erfrecht, eigendomsrecht, huurrecht en arbeidsrecht. Ook voor schadevergoedingen moet u bij de burgerlijk rechter zijn. Zaken dus waar iedereen wel eens mee te maken heeft. Het Burgerlijk Wetboek is dan ook belangrijk voor iedereen.
Vernteuvwing
Het nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW) geldt vanaf 1 januari 1992. Het 'oude' Burgerlijk Wetboek heeft meer dan 150 jaar dienst gedaan. Het raakte langzamerhand verouderd omdat de normen, waarden en omstandigheden in onze maatschappij sterk verschillen van die in 1838. Kortom, de wet was niet meer toereikend. De wetgever uit 1838 kon tenslotte onmogelijk bedenken hoe de maatschappij er anno nu uit zou zien. Steeds vaker werd het recht daarom via uitspraken van de rechter bepaald. (Dat noemen we jurisprudentie). Maar een wet verander je niet in een jaar, en zeker niet als het gaat om zo'n omvangrijk wetboek als het Burgerlijk Wetboek. Na veertig jaar werk is de wet nu klaar en daarmee is het Burgerlijk Wetboek weer modern.
Veorbeefifen
Het burgerlijk recht is met name een stuk consumentenvriendelijker geworden. Dat is vooral te merken bij het kopen van produkten en diensten.
1 CONSUMENTENKOOP
U koopt bijvoorbeeld een tweedehands auto bij een erkende dealer. De auto ziet er goed uit en u betaalt daar een behoorlijke prijs voor. Na drie dagen krijgt u de auto met geen mogelijkheid meer aan de praat. De garage haalt de auto op, repareert hem maar een week later is het weer mis. Weer wordt de auto gerepareerd. Nadat de garantie-termijn van drie maanden is verstreken, begint de ellende van voren af aan. Twee maanden later hebt u al voor enkele duizenden guldens reparaties achter de rug, maar het blijft tobben.
De auto start niet, en als hij start dan rijdt hij slecht. Bovendien breekt er ook nog overal roest door de lak.
Onder het oude Burgerlijk Wetboek maakte u weinig kans op enige vergoeding. U zat gewoon met de auto opgescheept. Nu is het anders. Het NBW gaat er vanuit dat als u iets koopt u het recht heeft om te krijgen wat u mocht verwachten. Koopt u een auto voor een behoorlijke prijs bij een erkende dealer, dan mag u ook een behoorlijke auto verwachten. Blijkt het achteraf een miskoop, dan moet de verkoper het probleem voor u oplossen. Hetzij door uw auto naar tevredenheid te repareren, hetzij door de auto terug te nemen en u een andere auto te geven. Dat is afhankelijk van de omstandigheden.
2 DERDEN-BESCHERMING
U koopt bijvoorbeeld een tweedehands fiets bij een gevestigde fietsenwinkel tegen een normale prijs. Een paar weken later fietst u op de nieuwe aanwinst door de stad. Plotseling wordt u aangesproken door een woedende passant. Het blijkt zijn gestolen fiets te zijn. Vroeger betekende dat het einde van uw fietstochtjes. De fiets ging terug naar de eerste eigenaar. Met de invoering van het NBW bent u als nieuwe eigenaar (derde) beschermd, als u een rekening van een officiële fietsenhandelaar heeft. U kon tenslotte ook niet weten dat het hier om een gestolen fiets ging.
3 AANSPRAKELIJKHEID VOOR KINDEREN
Uw buurjongentje van elf jaar schopt tijdens het voetballen uw ruiten in. Het is een ravage van jewelste. Aan dat voetballen ergerde u zich al een hele tijd. Herhaaldelijk had u u w buurjongen en zijn ouders gewaarschuwd. De ouders namen uw klacht serieus en pakten zelfs zijn voetbal af.
De ouders hadden er dus alles aan gedaan om te voorkomen dat hij uw ruiten inschopte. He-laas....het had niet het gewenste effect. Omdat uw buren al het redelijke gedaan hebben gedaan om het te voorkomen, zouden zij onder het oude BW niet aansprakelijk zijn geweest voor de schade. Uw buren hebben geen schuld en ze zijn ook niet onzorgvuldig geweest. Aansprakelijk zou uw buurjongetje zelf zijn, maar hij heeft slechts vijf gulden in zijn spaarpotje. U kunt dus zelf voor de kosten opdraaien.
Onder het NBW hebben ouders een zogenaamde risico-aansprakelijkheid voor kinderen beneden de veertien jaar. Dat houdt in dat het er niet toe doet of zij wel of niet zorgvuldig zijn geweest. Ze zijn sowieso (risico-)aansprakelijk voor de schade. Vanaf 1 januari 1992 moeten dus uw buren die niiten betalen. Sommige activiteiten vinden plaats op landelijk niveau. Verder wordt alles regionaal georganiseerd.
De landelijke activiteiten zijn als volgt:
DINSDAG 21 JANUARI
Een door het Ministerie van Justitie georganiseerde officiële viering rond de invoering van het Nieuw Burgerlijk Wetboek, in aanwezigheid van de Minister van Justitie. Dit vindt plaats in de Ridderzaal op het Binnenhof.
Ook wordt er een symposiunx georganiseerd door de Landelijke Organisatie buro's voor rechtshulp. Tijdens dit symposium worden de veranderingen in het NBW onder de loep genomen die van belang zijn voor de consument. Het symposium is bedoeld voor praktijkjuristen en geinteresseerden en wordt gehouden in Utrecht. De toegang is gratis Voor meer informatie kunt u bellen met: 070 - 3560620
WOENSDAG 22 JANUARI
Een rechtsvergelijkend symposium voor juristen, georganiseerd door het Ministerie van Justitie samen met de universiteiten. Onderwerp is het Nieuw Burgerlijk
Onderwerp is het Nieuw Burgerlijk Wetboek in vergelijkend perspectief. Plaats: Nederlands Congresgebouw in Den Haag. DONDERDAG 23 JANUARI
Tweede dag van het rechtsvergelijkend symposium in Den Haag.
Televisieshow over het recht, 's Avonds om 20:30 uur, bij de AVRO op Nederland 1.
VRIJDAG 24 JANUARI
Dag voor het Midden- en Kleinbedrijf, met in het hele land voorlichtingsbijeenkomsten voor deze ondernemers. Voor ondernemers gaat er in het nieuwe recht het nodige veranderen. Zo vraagt de sterkere positie van de
Zo vraagt de sterkere positie van de koper om een goede juridische begeleiding door notaris en advocaat.
ZATERDAG 25 JANUARI
Open dag in het hele land op notariskantoren, advocatenkantoren, en vele gerechten en buro's voor rechtshulp.
Op verzoek van de Ministerie van Justitie geeft de PTT op 7 januari een speciale NBW postzegel uit.
Ook stellen het Ministerie van Justitie en de Koninklijke Notariële Broederschap lesmateriaal beschikbaar aan het middelbaar onderwijs.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 december 1991
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 december 1991
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's