Lot meubelbedrijf Poortvliet in handen van de provincie
H: Veertig banen op de tocht! *
SINT ANNALAND „Onbegrijpelijk dat we niet gewoon verder kunnen in Poortvliet". Direkteur A. Bouman van het meubelbedrijf BoumanPotter kan er niet over uit. Het is hem dan ook een volkomen raadsel waarom de provinciale subcommissie stads en dorpsvernieuwing de verhuizing van zijn bedrijf naar een nabij gelegen industrieterrein niet ziet zitten.
De onderneming, die momenteel nog op diverse lokaties in de Thoolse kern Poortvliet zit, groeit uit zijn jasje en wil daarom verkassen. „Spoedige uitbreiding en samenvoeging van de verschillende onderdelen is voor ons een zaak van levensbelang. Anders houden we de concurrentie niet meer vol".
De heer Bouman overweegt om in uiterste nood te gaan verhuizen naar het Brabantse Roosendaal. Het negatieve advies van de provinciale
Het negatieve advies van de provinciale subcommissie heeft op Tholen de nodige beroering gewekt. Niet alleen bij het bedrijf, maar ook bij de gemeente Tholen zelf. De gemeente vreest onder meer het verlies van niet minder dan veertig arbeidsplaatsen, en ziet de leefbaarheid van de kleine Thoolse kern Poortvliet in gedrang komen. De gemeente Tholen wil graag een uitspraak van gedeputeerde satten, en vraagt in een zogenaamde brandbrief aan provinciale staten aandacht voor het probleem. Als de provincie 'nee' zegt, lijkt het meubelbedrijf voor de gemeente Tholen verloren.
BoumanPotter zit momenteel op drie verschillende lokaties in het Thoolse dorp. Zowel voor de kern als bedrijf heus niet ideaal. Een moderne, professionele meubelpresentatie is hier amper mogelijk. Het publiek moet van de ene naar de andere lokatie. Overzicht houden in de bedrijfsvoering is in deze situatie erg lastig. En het dorpje Poortvliet zelf raakt langzamerhand totaal verstopt door de toenemende bedrijvigheid. De onderneming wil graag verhuizen naar een aangrenzend industrieterrein. Daar moet dan een geheel nieuw meubelbedrijf komen. De gemeente Tholen juicht deze oplos
De gemeente Tholen juicht deze oplossing toe, maar de subcommissie denkt daar anders over. (Ra, ra hoe is dat nu toch mogelijk? De subcommissie werkt hiermee de toch al nijpende werkloosheid in de hand!). Het plan zou niet stroken met het uitgangspunt van rijk en provincie dat een dergelijke detailhandel thuis behoort in de kern van een stad. Verplaatsingen naar lokaties naar buiten zouden ten koste gaan van de winkelfunktie van een stad of van een dorpscentrum.
De commissie vindt verder dat zo'n grote meubelzaak als van Bouman Potter beter past in een verstedelijkt gebied, dan in een klein dorp als Poortvliet. (Het industrieterrein ligt niet in de kern Poortvliet, maar er buiten!). Bouman begrijpt de moeilijkheden niet.
Bouman begrijpt de moeilijkheden niet. „We zitten hier al niet minder dan zeventig jaar. Het zou dan ook heel erg jammer zijn, als we straks helemaal weg moeten uit het vertrouwde Poortvliet. Verhuizen naar het industrieterrein betekent niet dat de Thoolse kern Poortvliet verpaupert. „We zitten straks amper zevenhonderd meter verderop. En de vrees voor leegstand van diverse panden waarin we nu zitten, is dan ook volkomen onnodig. Die gebouwen houden we gewoon". Bouman spreekt tegen dat de ligging van zijn bedrijf in een klein dorp niet optimaal zou zijn. „Onzin, we zitten hier juist midden in ons verzorgingsgebied". Uitwijkmogelijkheden zijn er nauwelijks. Het enige alternatief is WestBrabant. Als straks zou blijken dat het echt niet anders kan, gaat het bedrijf naar Roosendaal. Bouman: „Dat is geen dreigement, het
Bouman: „Dat is geen dreigement, het 'zal helaas pure noodzaak zijn als een oplossing lang uitblijft. (De subcommissie kan nu aan het werk!!). Het dagelijks provinciebestuur doet op
Het dagelijks provinciebestuur doet op zijn vroegst oVer enkele weken uitspraak. Gedeputeerde, mevrouw L. NederhoedZijlstra, tevens voorzitter van de provinciale subcommissie, wil niet pessimistisch zijn over de afloop. „In een goed overleg met het meubelbedrijf en met de gemeente Tholen, moet een oplossing mogelijk zijn, die voor alle betrokkenen aanvaardbaar is. Maar gedeputeerde staten moeten ook het advies van de subcommissie laten meewegen". Als er werkelijk een voor alle betrokkenen aanvaardbare oplossing uit de bus komt, dan is het niet ondenkbaar, dat het meubelbedrijf in de Thoolse kern Poortvliet zou mogen blijven, zij het dan wel buiten de bebouwde kom op het industrieterrein, dat zevenhonderd eter buiten de kom gelegen is.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 februari 1992
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 februari 1992
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's