De vroegere zaadhandelbedrijven in Ooltgensplaat
(ingezonden)
Geachte redaktie, Graag zou ik eens het een en ander over de vroegere zaadhandels die hier in Ooltgensplaat jaren lang hun stempel hebben gedrukt voor heel veel inwoners die hier hun boterham verdienden, vertellen.
Er waren er twee, waarvan de grootste gevestigd was aan de Noord-Achterweg, de fa. K. Hobbel, zaadteelt en zaadhandel, direkteur de heer C. W. Hobbel. Hier werkten in het seizoen, dat duurde van november tot april ongeveer 120 personen.
De andere was gevestigd op de Molendijk waar nu de Ger. Gemeente kerk is met het ernaast gelegen pand van de heer C. Luiendijk. Het daarnaast gelegen pand waar mevr. van Kampen thans haar praktijk heeft was het woonhuis van de direkteur A. Hobbel, zoon van de hierboven genoemde heer C. W. Hobbel.
De zaak droeg de naam A. D. Hobbel zaadteelt en zaadhandel. Hier werkten ongeveer 30 personen.
Het was voor een dorp als de Plaat een buitengewone werkgelegenheid, want juist in de wintermaanden als er op het land niets te doen was en veel mensen in de steun liepen voor 7,50 in de week, waren de mensen die op de zaadzolders werkten voor twaalf gulden per week dan ook zeer bevoorrecht.
Als het een vroeg voorjaar was gingen de agenten die door het hele land hun bestellijsten opgestuurd hadden bellen of de bestelde zaden zo vlug mogelijk geleverd konden worden en dan was het overwerken geblazen. Dat was van zes tot acht uur en ook nog wel eens tot negen uur.
Het was een schoon werk, droog en warm, want overal stonden van die grote antracietkachels, want zaad moet droog blijven.
De werktijden van kwart over zeven tot twaalf uur met een koffiepauze van kwart voor tien tot tien uur. Ieder had zijn eigen kom en de tafel waar aan je zat was gelijk het schaftlokaal. Wie geen zittend werk had ging gewoon op de tafel zitten.
Twaalf uur ging men thuis warm eten en dan was het een drukte op het dorp, want om één uur was het weer werken geblazen tot vijf uur, met om kwart voor drie tot drie uur een theepauze, een kom thee met een zeeuwse babbelaar.
Er waren op de Molendijk vier afdelingen: het kantoor, dan de afdeling landbouwzaden waar voederbieten, klaverzaad, weidemengsels enz. werden klaar gemaakt voor verzending.
Daarnaast was de afdeling tuinbouwzaden, daar werkten er maar drie, die maakten bestellingen klaar voor tuinders, dat ging niet met zo'n klein zakje als voor een volkstuintje, dat ging per ons of ponden tegelijk, want in een kas of warenhuis gaat dat om andere hoeveelheden.
Dan kwam de grootste afdeling, en daar werkten de meeste mensen, hier werden de bestellijsten van de gewone volkstuinders klaar gemaakt en er waren winters dat er zo'n dertig tot veertigduizend bestellijsten afgeleverd moesten worden.
Dat ging dan zo in zijn werk: de bestellijsten kwamen van het kantoor en die waren allemaal genummerd ingevuld uit de door de agenten verstrekte bestelboeken, dat waren pracht boeken met foto's van kroppen sla, boontjes en worteltjes, dat je er zo in zou willen bijten. De bestellijsten werden op de tafel gelegd en elke loper ging met zijn lijst langs de bakken die allemaal in de volgorde van de bestellijsten genummerd waren.
Dit was toen al een supermarktgebeuren al had toen nog nooit geen mens dit woord gehoord. Had men de lijst afgewerkt, dan lag die
Had men de lijst afgewerkt, dan lag die op de tafel en daar zaten de udkijker.s en de inpakkers om het bestelde voor verzending per post, tram of bodedienst gereed te maken.
Had een loper nog een lijst van die eerste agent en de andere lopers waren al met een tweede agent zijn bestellijsten begonnen dan riep de chef van die nakijktafel over de lat dan werd er een lat die de hele breedte van de tafel besloeg neergelegd, en dan moesten degenen die nog een lijst van die eerste agent hadden die over de lat leggen, het werkte perfekt en er gebeurden weinig abuizen. Het was een mooie periode uit mijn
Het was een mooie periode uit mijn leven en ik hoop dat al de oud-zaadzoldermannen, zowel van de Achterweg als van de Molendijk er net zo plezierig hebben gewerkt als ondergetekende.
Hoogachtend, en tot wederhorens.
Een Plaatse zaadzolderman
Naam en adres bij de redaktie bekend.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 maart 1992
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's