Boosheid over uitlatingen
Raad Oostflakkee:
Pastoor de Heer van de parochie O.L. Vrouwe Hemelvaart in het Oostflakkees' dorpsdeel 'Achthuu'ze' heeft zich vergaloppeerd, meent de fraktie van de PvdA in de Gemeenteraad. Z'n uitspraken moeten dan ook publiekelijk worden gerektificeerd, vindt de socialistische fraktie die aanstoot heeft genomen aan wat mijnheer pastoor z'n parochianen in het kerkeblad heeft willen doen geloven omtrent de handelingen-, dan wel de nalatigheden van het Gemeentebestuur. Niet in devotie, maar in venijn moet de pen van de weleerwaarde toen zijn gedoopt...,
toen hij schreef dat de Gemeente maar wat - en graag - met cijfers goochelt om het parochiebestuur, eigenaars van een aanzienlijk stuk grond, een rad voor de ogen te draaien. Het wachten is op het bestemmingsplan dat ook voor die kerkgrond zal gelden, „maar", schrijft menheer pastoor, „de gemeente wil die grond, die we voor een zacht prijsje hebben aangeboden, wel kopen, maar wil niet beloven dat het huizenplan doorgaat". Foei nou toch, menheer pastoor, leest U'es hoe moeilijk Oostflakkees' gemeentebestuur het ermee heeft, niet met die uitspraak, maar met die grond omdat het bedoelde bestemmingsplan een nadelig saldo van ƒ 450.000,- op zal leveren. J.1. donderdagavond kwam de raad nog niet tot een uitspraak of het al dan niet ontwikkeld moet worden, zo'n kostbaar bestemmingsplan waaraan de behoefte nog niet is aangetoond.
Daarom schrok de CDA fraktie er in z'n geheel wat van terug. Dhr. C. L. M. de Wit betreurde het dat er geen behoeftepeiling is gedaan. De uitslag leek hem nauwelijks voor de ontwikkeling van een nieuw bestemmingsplan te hebben zullen pleiten omdat er in 'Veldzicht' nog bouwkavels onverkocht zijn, al jaren eigenlijk en dat leek hem weinig perspektief te bieden op de bouw van woningen waarvan de huur zo'n zes è zevenhonderd gulden per maand zullen gaan bedragen. Het leek dhr. de Wit dat daarvoor uit de eigen burgerij geen belangstelling zal bestaan en hij voorzag al dat het plan, wanneer toch doorgezet, zo'n 8 ä 9 ton verlies op zal leveren, maar dat was een te sombere kijk, zo werd hem te verstaan gegeven.
Anderen, zoals dhr. Bax (WD) en ook dhr. Breeman (SGP) dachten er toch anders over. Weliswaar vindt dhr. Bax het veronderstelde tekort 'ontzettend veel geld', maar anderzijds vond hij dat zo'n plan niet 'in isolatie' bekeken moet worden, op het ene plan kom je tekort maar andere bestemmingsplannen in de gemeente hebben weer een batig saldo, was zijn redenering.
Tot zover leek dhr. Breeman het wel met hem eens, maar dhr. Breeman leek een tekort van 4,5 ton toch niet te kunnen accepteren. Het leek hem dat er best ergens een potje ('op Europees of Provinciaal niveau') kan worden aangeboord om een bestemmingsplan in een kleine kern met minder verlies tot ontwikkeling te brengen.
Vanuit de PvdA fraktie werd, bij monde van dhr. Maliepaard, aangedrongen op terugname van het voorstel. De fraktie vindt het te weinig onderbouwd en te weinig bediscussieerd en op een te korte termijn aan de raad gepresenteerd.
Koudwatervrees
Weth. de Vries was met de beantwoording gauw gereed, de raad heeft geen moeite met de planologie, zoals het bestemmingsplan die voorstaat. Hij bepleitte de bouw van woningen ook in Achthuizen omdat het nalaten daarvan voor zo'n kleine kern desastreus zal zijn. Ook aan het veronderstelde tekort moest de raad niet te zwaar tillen, vond weth. v. d. Ree, er is in de reserve nog 8 ton beschikbaar terwijl de uitgaven aan een nieuw bestemmingsplan successievelijk zullen worden gedaan, zo kort mogelijk voor de uitgifte en het bouwrijpmaken van de onderdelen daarvan. Dhr. v. d. Ree vond daarom dat de raad door koudwatervrees was bezet, maar de raadsvoorz. burg. de Vos kondigde een schorsing aan.
Daarna werden de standpunten nog'es herhaald, gaf dhr. Heintjes uitdrukking aan z'n verbazing en gaf hij de CDA fraktie een haal omdat die in z'n verkiezingsprogram nog anders had gesproken over de ontwikkeling van Achthuizen terwijl die fraktie het nu af laat weten.
Maar 't voorstel werd teruggenomen en de beslissing werd tot de volgende vergadering uitgesteld.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 maart 1992
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's