Netwerken en bouwstenen leveren voor het cultuurbeleid van straks
Middelharnis
Hoe het gemeentelijk beleid op het gebied van kunst, cultuur en erfgoed eruit gaat zien, weten we begin volgend jaar. Dan moet alles op papier staan en kan de gemeenteraad zijn oordeel geven. Belangrijk onderdeel van de voorbereidingen daarop, is het peilen van de wensen en behoeften van ‘het werkveld’. Dat gebeurde woensdag door middel van een netwerkbijeenkomst in het Diekhuus. Met ongeveer 85 bezoekers was het een geanimeerd samenzijn, dat mogelijk heel wat bouwstenen levert voor het toekomstige beleid.
De netwerkbijeenkomst was georganiseerd door de gemeente Goeree-Overflakkee en de Culturele Raad, die de gemeente gevraagd en ongevraagd adviseert over kunst, cultuur en erfgoed. Voordat het grote en diverse gezelschap uiteenging om in groepjes verder te praten en speerpunten te noteren, onderstreepte wethouder Jaap Willem Eijkenduijn het belang van een goed doordacht en gedragen cultuurbeleid. “Kunst en cultuur is het tegengif tegen sombere tijden en negativisme. Het is geen doel, maar een middel om mensen te verbinden, met elkaar in gesprek te laten gaan en – als je dit middel goed inzet – tegen de eenzaamheid. Daarvoor moet je beleid maken en er uitvoering aan geven, en daarbij hebben we jullie hulp keihard nodig. Dit is een eerste stap.”
Thermometer
De wethouder voegde daaraan toe dat de gemeente meer is dan een subsidiegever. “We willen kunst, cultuur en erfgoed een volwaardige plek geven op Goeree-Overflakkee, en die willen we samen met u ontwikkelen. Laten we aan de slag gaan.” Voorzitter Hans van der Schraaf van de Culturele Raad zei het zo: “Vandaag gaan we de thermometer in cultureel Goeree-Overflakkee steken.”
Dat gebeurde groepsgewijs, verspreid over de verschillende ruimtes in het Diekhuus. Naar voren kwam bijvoorbeeld dat het hier en daar ontbreekt aan een goed bruikbare, beschikbare en betaalbare locatie. Dat geldt niet voor het RTM-museum, dat de laatste fase van de nieuwbouw aan het realiseren is. Maar wel voor bijvoorbeeld gemengd koor Excelsior in Dirksland en fotoclub De Rarekiek.
Kunstmuseum
Kunstenaar en lid van de Culturele Raad Harald Jean Jassoy pleitte voor een kunstmuseum op Goeree-Overflakkee: een locatie waar particuliere kunstverzamelingen zijn te zien. “Nu is beeldende kunst niet zichtbaar. We hebben een plek nodig waar je ook met schoolkinderen gemakkelijk naartoe kunt”, aldus Jassoy. “Maar kunst en cultuur kosten wel geld. De gemeente moet er iets voor over hebben. Is dat niet het geval, dan kun je verder leven in een berenvel en met een knuppel…”
Het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee kwam met de wens om de Muziekcarrousel uit te breiden. Het kennismakingsprogramma op muzikaal gebied voor basisscholieren beperkt zich nu tot groep 4. Uitbreiding naar groep 5 zou de kinderen een bredere muzikale basis geven.
Alle kennis
De basis voor het behouden en beleven van erfgoed is een goede inventarisatie, het verzamelen van kennis op één plek en handhaving van de regels. De Verenging Natuuren Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO) bracht naar voren dat niet alle zandwallen en schurvelingen op de kop van Goeree op de huidige kaart staan. Terwijl er in het verleden, in de tijd van de gemeente Goedereede, een kaart was met alle zevenhonderd objecten. “Een deel van de zandwallen is nu niet beschermd. Het is hoogst noodzakelijk dat dit wél gebeurt”, aldus Krijn Tanis van de NLGO. “Anders gaat dit unieke landschap onherroepelijk verloren.”
Peter Feller, voorzitter van de Molenstichting Goeree-Overflakkee, legde de link met de omgevingswet die in aantocht is: “Leg de beschermingswaarde van erfgoed in het landschap duidelijk vast.” Bijvoorbeeld om, in het geval van de Molenstichting, te voorkomen dat woningbouwplannen de molenbiotoop aantasten. Of dat er bescherming komt voor erfgoed dat nu nog geen monumentale status heeft. Dat zou kunnen door gemeentelijke monumenten te benoemen.
Aanjager
Het RTM-museum pleitte voor het behoud van de laatste tastbare herinneringen aan de tram op Goeree-Overflakkee. “Kijk goed wat in gevaar kan komen, zoals de trambaan bij Stellendam, anders is ook dat zo weg…”, aldus conservator Mark Grootendorst. Van Bertrand van den Boogert, bestuurslid van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, zou de gemeente een wegwijzer en aanjager mogen zijn, die partijen samenbrengt en voorwaarden schept om erfgoed beter en vaker te ontsluiten en door bezoekers te laten beleven. Zoals vrijwilligers dat nu doen in het raadhuis van Ooltgensplaat, zou dat ook kunnen in bijvoorbeeld kerktorens. De netwerkbijeenkomst was bedoeld om contacten te leggen en meningen te horen over het toekomstige cultuurbeleid. Dat kwam goed uit de verf. Hans van der Schraaf: “Het was boven verwachting, ik ben blij verrast. En ik hoop dat het niet bij deze ene keer blijft.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 oktober 2022
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 oktober 2022
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's