Inloopavond opvang asielzoekers Stellendam: "Belangen afwegen én verantwoordelijkheid nemen"
Stellendam
"Gaat het hier net als in Den Haag. Er wordt geregeerd vanuit een torentje. Door het zo snel te besluiten en geen plenaire bijeenkomst te houden, krijgen jullie veel minder commentaar. Zo krijgt de helft van de mensen het nieuws niet te horen." Het is duidelijk: de bezoeker van de informatieavond over de tijdelijke komst van 120 vluchtelingen is geen bewonderaar van hoe de gemeente opereert.
Een dezer dagen zal bij het strandje van Stellendam, aan de Meester Snijderweg aan de westkant van de buitenhaven, een schip komen te leggen. In het schip worden asielzoekers opgevangen. Het besluit is met "stoom en kokend water" genomen, zoals burgemeester Grootenboer het steevast uitdrukt op informatieavonden rondom de opvang van asielzoekers. Om mensen gelegenheid te geven om vragen te stellen en zorgen te uiten, was er afgelopen maandag 31 oktober een inloopavond.
Verstaanbaarheid
In de Haegse Huus zijn een drietal tafels. Bij de bestuurlijke tafel staan burgemeester Grootenboer (CDA) en wethouder Markwat (SGP). Ook is er een veiligheidstafel, waar een aantal agenten staat. Bij de laatste tafel staan mensen vanuit de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Er is koffie en thee te krijgen en op diverse tafels liggen vraag-enantwoord-papieren klaar. Het is er relatief druk, wat voor de verstaanbaarheid niet altijd even fijn is. Daar is dan ook kritiek op.
Een man met bril staat zich zichtbaar op te winden. "Dit is toch allemaal erg amateuristisch opgezet? Allemaal ad-hoc georganiseerd. Dat is het bewijs dat het niet goed geregeld is. Hierzo, ik kan u nauwelijks verstaan. Waarom is er geen plenair gedeelte? Jullie willen ons monddood maken." De wethouder probeert ertussen te komen, iets wat nog niet erg lukt. "Er is nog harstikke veel onduidelijk. Wanneer komen ze? Wie komen er precies?"
Jeugd
Een ander: "Hoe zit het met het gelijkheidsbeginsel? Ik lees in de krant dat er in Middelharnis een hele wijk komt voor Oekraïense vluchtelingen. En hoe zit het dan met onze jeugd? Die moeten zowat naar de stad vluchten. Dat kan toch niet?" De burgemeester probeert wat orde in het gesprek te scheppen. "U heeft het nu weer over iets anders. De komst van de tijdelijke wijk voor Oekraïners staat geheel los van de komst van deze asielzoekers."
Even later bindt de man in. "Ik snap dat de gemeente het niet makkelijk heeft. Ik ben geen racist, mensen in nood moeten geholpen worden. Maar hoe maken we het onderscheid tussen mensen die echt moeten vluchten en die vooral voor het geld komen?" De burgemeester legt uit dat dat een zaak is van de Rijksoverheid, en dat het makkelijker gezegd dan gedaan is. Een vrouw die een beetje achteraan staat mompelt intussen dat dezelfde man nu wel heel lang aan het woord is.
Petje af
Er zijn verschillende vragen deze avond. Hoe praktisch is het om mensen zover buiten de bebouwde kom op te vangen? Hoe gaat het gemeentebestuur vanaf nu communiceren over de boot? "Tot nu toe verdient dat nog geen schoonheidsprijs." Hoe veilig is het om mensen in een getijdehaven op te vangen? Wat als er laagwater staat én er een oostenwind is, valt het schip dan niet droog? Hoe gaan de mensen op het schip de dag doorkomen? Welke mensen komen er eigenlijk? Gaat de politie nu vaker patrouilleren? Komt er een hek om het terrein heen?
Een man tegen de burgemeester: "Petje af voor u hoor, maar de politiek kijkt alleen nog maar naar de korte termijn. Ik heb altijd geleerd dat regeren vooruitzien is." De burgemeester: "Dat laatste ben ik met u eens, maar de oorlog in Oekraïne zagen we bijvoorbeeld niet aankomen." Daar kan de man alleen maar bevestigend op knikken. Intussen informeert achter hem een man over wat hij kan betekenen in vrijwilligerswerk. Hij is niet de enige. Ook iemand vanuit de kerken vraagt iemand hoe zij kunnen helpen bij het bieden van dagbesteding.
Andere mensen
De bestuurders: "Het plan is om vanavond te inventariseren waar de zorgen zijn. Op basis daarvan vullen wij de informatie op de speciale site (www.goeree-overflakkee. nl/crisisnoodopvang) aan. Dat houden we actief bij." Ook benadrukken ze dat de beide vorige ervaringen met vluchtelingenopvang op een schip positief waren. "Maar dit zijn weer andere mensen." "Zeker, maar u moet er niet vanuit gaan dat er allemaal mensen met verkeerde intenties op de boot terechtkomen. We hebben er allemaal belang bij dat de tijdelijke opvang goed verloopt."
Dat bevestigt ook SGP-wethouder Markwat. "Mensen stellen specifieke vragen, omdat het de eerste keer is dat er bij Stellendam asielzoekers worden opgevangen." Een derde keer asielzoekers opvangen op een schip bij Middelharnis was volgens de wethouder geen optie. "Daar hebben we de laatste keer duidelijk aangegeven dat er niet op korte termijn weer een boot zou komen te liggen. Dat is een belofte die we gedaan hebben, en daar willen we ons aan houden. Toen er vanuit het COA weer een verzoek kwam, moesten we daarom op zoek naar een nieuwe locatie. En dan is dit eigenlijk de enige andere geschikte alternatief."
Crisis
Wel heeft de plek iets meer voeten in de aarde dan aan het Havenhoofd. Zo moet er een nieuwe aanlegsteiger gerealiseerd worden en is het een getijdehaven. De ervaringen van de twee eerdere keren worden meegenomen. "Zo moet er constant iemand met nautische ervaring op het schip zijn, en is er dag en nacht beveiliging. Ook zal de politie er vaker surveilleren." Het is ook belangrijk dat er dagbesteding voor de asielzoekers is. "Mooi om te zien dat de vrijwilligersorganisaties, die de beide vorige keren actief waren, ook nu zich weer melden."
Wordt het niet vermoeiend, iedere keer hetzelfde verhaal afsteken over de korte tijd waarin het besluit genomen moest worden – waardoor het niet eerder aan de omgeving gecommuniceerd kan worden? "Inderdaad. Het is crisis, dus moeten we telkens op korte termijn een besluit nemen en kan er vooraf nauwelijks over gecommuniceerd worden. Dat maakt deze inloopavond ook zo belangrijk. Uiteindelijk gaan wij als gemeente de vluchtelingencrisis echter niet oplossen, dat is het terrein van de hogere overheden."
Niet bijten
"Kijk, ik ga liever naar een inwonersavond om een nieuw bestemmingsplan te presenteren", biecht de wethouder op. "Maar als gemeente willen we onze verantwoordelijkheid nemen." Daarnaast herhaalt hij nog maar eens dat de gemeente op het gebied van huisvesting statushouders achterloopt, en er dus extra druk is. "Het is ook niet zo dat we iedere keer als er voor deze regio een komt, wij met onze neus vooraan staan. Maar de nood is hoog. En ook andere gemeenten in de regio vangen asielzoekers op. Het zou best kunnen zijn dat er hierna nog meer verzoeken volgen. Dat zullen we dan tegen die tijd bekijken."
Dat vraagt dus om een afweging van belangen. Hierbij probeert de wethouder ervoor te zorgen dat de belangen van de inwoners en de asielzoekers elkaar "niet bijten". Eerder was er vanuit de gemeenteraad kritiek op de informatievoorziening vanuit het college, waarbij een aantal partijen uit de raad vond dat zij te laat werden ingelicht. Hoe is dat deze keer verlopen? "We hebben als college het besluit genomen en daarna zo snel mogelijk de raad ingelicht. Daar hebben we geen commentaar op gehad."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 november 2022
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 november 2022
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's