Even terug in de tijd tijdens de Flakkeese Avond
SOMMELSDIJK - Alsof het een voetbalwedstrijd op het WK was: de Flakkeese Avond begon met het zingen van het volkslied.
Het Flakkeese volkslied uiteraard. Staand en met begeleiding van het draaiorgel van de familie Rossen. Het was de aftrap van een nostalgische avond vol verhalen, liedjes, quizzen, de bekendmaking van de beste Flakcake-bakker en lekkernijen uit grootmoeders tijd. De Flakkeese Avond – editie nummer twee na het succes van vorig jaar – zorgde voor een uitverkocht Prieel (van De Staver in Sommelsdijk). De honderdvijftig stoelen waren vrijwel allemaal bezet en hadden, gezien de belangstelling, zelfs dubbel bezet kunnen zijn.
De presentatie van het door het Streekmuseum Goeree-Overflakkee georganiseerde evenement was in handen van Bertrand van den Boogert en Joost Drenthe. De laatste presenteerde tevens zijn nieuwste boek over de Flakkeese cultuur: ‘Tegen joe gezeid, mar op de kaoi gezwege’. Het is Drenthes vierenzeventigste boek, waarvan het vijfde over Goeree-Overflakkee. Tijdens de vorige Flakkeese Avond was er ook een boekje: ‘Vrom kieke’. Toen ging het eerste exemplaar naar een wethouder, nu naar de gelukkige die op de stoel zat met een onder de zitting geplakte houten pollepel: mevrouw Van Dam.
Flakcake
Hoe ziet zo’n Flakkeese Avond er nou uit? Het programma is zonder meer bont te noemen. Denk aan een ‘reis’ langs de eilandelijke kernen in limericks, verhalen in dialect van Cora de Boed en Pau Heerschap, liedjes, sketches (over het gebruik van de schort en de pet) en foto’s van vroeger (“Koffie met Buisman en een beetje zout…”). Bij de Flakkwis kon je antwoorden door een houten pollepel naar rechts of naar links te bewegen. De Flakcake-wedstrijd – wie is de beste koekenbakker van het jaar – eindigde tijdens de Flakkeese Avond met de uitreiking van de prijzen. Volgens de jury, met onder anderen cakebakker Van der Spoel, waren de heer Van Nimwegen en mevrouw Nederveen de winnaars. Zij treden in de voetsporen van de winnaars van het WK Kruutplaetjes bakken, dat vorig jaar plaatsvond.
Snipschuttel
De zaal mocht het Flakkeese woord van het jaar bepalen. Het werd ‘snipschuttel’, dat nieuwsgierig aagje zou betekenen. Ook was er een verkiezing van uitdrukking (‘uutdruksel’) van het jaar. De eer ging naar: ‘Ik most her nog niet, al deeje ze dur butter in suker op.’ De bezoekers kwamen er ook achter dat het Flakkeese volkslied niet alleen op Goeree-Overflakkee te horen is, maar eveneens in Japan. Een filmopname van een spelend draaiorgel in een Japans stadje getuigde daarvan. Evenals de bekende klanken die de avond inluidden, maar dan met tekst. Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee besteedt een gedeelte van de opbrengst van de Flakkeese Avond aan de aanschaf van unieke voorwerpen die niet verloren mogen gaan. De gemeente Goeree-Overflakkee stelde een subsidie beschikbaar voor de avond.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 november 2022
Eilanden-Nieuws | 32 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 november 2022
Eilanden-Nieuws | 32 Pagina's