Twee verdachten martelpraktijken Sommelsdijk in hoger beroep: OM eist tien in plaats van vijftien jaar en TBS met dwang
Sommelsdijk
Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep tien jaar gevangenisstraf en TBS met dwang tegen Lionel van G. (30) uit Oude-Tonge. Hij is een van de hoofdverdachten die in 2018 werd veroordeeld voor het martelen van drie slachtoffers in Sommelsdijk in de zomer van 2016. De slachtoffers moesten onder andere kattenpoep eten, werden gewaterboard, gebrand, geschopt en geslagen en kregen voorwerpen in hun anus. Van G. kreeg eerder vijftien jaar gevangenisstraf opgelegd.
Tegen medeverdachte Jerry den B. uit Abbenbroek (50) is woensdag bij het gerechtshof in hoger beroep dertig maanden gevangenisstraf geëist, waarvan vijftien maanden voorwaardelijk. Hij werd eerder veroordeeld tot 35 maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Volgens het OM is zijn rol een stuk kleiner dan die van de andere verdachten.
In totaal maakten zich vijf mannen en een vrouw schuldig aan de martelingen in de maanden juli en augustus 2016. De drie slachtoffers waren bekenden en bleken erg kwetsbaar te zijn, omdat ze beperkingen hebben. Eén slachtoffer was zelfs drie weken lang in de greep van de groep. Ze kwamen regelmatig langs in zijn woning in Sommelsdijk, toen zijn ouders op vakantie waren.
Beschoten met airsoftwapen
Hij kreeg meerdere malen een honkbalknuppel in zijn anus, moest op een fles zitten, werd beschoten met een airsoftwapen, verbrand, gewaterboard, kaalgeschoren, geschopt en geslagen en moest kattenpoep eten met afwasmiddel eroverheen. Als hij naar de politie zou gaan, zouden de mannen zijn vader afmaken en zijn moeder naar het buitenland brengen, waar ze als prostituee zou moeten werken. "Als hij zelfmoord zou plegen, dan zou zijn familie worden uitgemoord", lichtte de hofaanklaagster woensdag nog toe. Uiteindelijk vertelde het slachtoffer toch aan zijn ouders wat er was gebeurd.
Den B. zou onder meer verantwoordelijk zijn voor het verbranden van een stuk haar van het slachtoffer. En hij filmde hoe het slachtoffer door anderen werd gemarteld. Het slachtoffer heeft volgens het OM nog steeds last van lichamelijke en psychische klachten. De andere twee slachtoffers, eveneens mannen, werden ook vernederd en mishandeld. Een van hen kreeg een bus deodorant in zijn anus gedrukt.
Zwakbegaafd en psychische stoornis
Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat Den B. zwakbegaafd is en een psychische stoornis heeft. Hij wordt net als hoofdverdachte Van G. als verminderd toerekeningsvatbaar gezien. Tijdens het vonnis van de rechtbank in 2018 werd Van G. nog als volledig toerekeningsvatbaar gezien. Nadat hij in aanloop naar het hoger beroep nog een keer werd onderzocht, bleek dat hij een persoonlijkheidsstoornis heeft.
"Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat er zulk buitensporig en sadistisch geweld is gebruikt", zei de aanklaagster van het OM. Uit eerdere verklaringen kwam naar voren dat de groep kwelgeesten twee van de mannelijke slachtoffers verdacht van pedofilie, maar daar is geen enkel bewijs van. Het derde slachtoffer kreeg ‘een puppytraining’ om een man van hem te maken.
Van G., toentertijd 140 kilo zwaar, ontkende eerder in de rechtbank iets te hebben gedaan. Tot woensdag tijdens het hoger beroep. In plaats van een forse man, nam er een dunne, emotionele dertiger plaats in de rechtszaal. Hij bekende voor het eerst slachtoffers te hebben mishandeld.
De hofaanklaagster vond dat hij ondanks zijn bekentenissen nog steeds in een slachtofferrol blijft kruipen. Ze ziet hem als dé persoon die de leiding had. Ook zou hij zichtbaar hebben genoten van de martelingen.
‘Te ziek voor gevangenisstraf’
Den B. was er dinsdag en woensdag niet bij in de rechtbank in Den Haag. Volgens zijn advocaat gaat het lichamelijk zo slecht met hem, dat hij permanent aan het zuurstof moet. Volgens zijn advocaat is Den B. te ziek om nog een gevangenisstraf uit te zitten. Hij zou dit mogelijk niet overleven. Medische stukken die dit ondersteunen ontbreken, reageerde de hofaanklaagster. Naast de gevangenisstraf voor Den B. eist ze dat het contactverbod met de slachtoffers en het locatieverbod voor Sommelsdijk van kracht blijft.
Een andere hoofdverdachte in de zaak, Jaap S., werd eerder veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf. Twee anderen kregen tot zes jaar cel en nog twee medeverdachten kregen taakstraffen en een voorwaardelijke straf opgelegd.
Het hof doet naar verwachting over enkele weken uitspraak.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 december 2022
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 december 2022
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's