Situatie in werkgebied Stichting OZO in Oekraïne na jaar oorlog weinig hoopvol
GOEREE-OVERFLAKKEE – Onlangs hield Stichting OZO (Onderlinge Zorg Oekraïne) haar zesenzestigste werkbezoek – in deze tijd ook wel noodhulptransport genoemd. De reis ging ook dit keer weer richting het bejaardenhuis Rehoboth in het dorp Nagydobrony in west Karpaten. Tijdens het bezoek kon er veel werk worden verricht door de deelnemers en met de meegebrachte goederen wordt natuurlijk ook een stukje van de nood verlicht, want de nood onder ouderen en andere hulpbehoevenden is zeer groot.
Stichting OZO werkt al bijna 23 jaar in het gebied in Oekraïne dat direct over de grens met Hongarije ligt. Het werk van Stichting OZO is ooit opgezet door een aantal inwoners van Goeree-Overflakkee. Eerst werden er hulpgoederen gebracht, later werd een bejaardenhuis – Rehoboth – en een boerderij overgenomen en geëxploiteerd. De nadruk heeft altijd gelegen op hulpverlenen aan de allerarmsten. Aan arme en hulpbehoevende mensen is geen gebrek in dat gebied. En daarom blijft ook de hulp via Stichting OZO hard nodig. Een jaar geleden viel Rusland het oosten van Oekraïne binnen en sinds die tijd is het er voor de bewoners in het werkgebied van Stichting OZO niet beter op geworden: hoge prijzen van levensmiddelen, stookhout, gas, brandstof voor auto’s en landbouwmachines en een gebrek aan eerste levensbehoeften, verergerden de situatie van de inwoners van het gebied. Daarom zijn er vorig jaar met de hulptransporten veel houdbare levensmiddelen, genees- en verbandmiddelen meegenomen. Deze transporten voorzagen in een behoefte en konden zowel voor eigen gebruik in Rehoboth als voor hulp aan arme gezinnen worden aangewend. De mensen van Stichting OZO zijn heel blij dat de grote achterban van de stichting heel veel geld en goederen heeft bijeengebracht om de juiste hulp te verlenen.
Aggregaten
Hoewel in het zuidwesten van Oekraïne de oorlogshandelingen op grote afstand plaatsvinden, heeft de oorlog, die vandaag precies een jaar aan de gang is, wel degelijk gevolgen voor het dagelijkse leven in en rond Nagydobrony. Naast de hoge prijzen en het gebrek aan veel artikelen, is de elektriciteitsvoorziening een groot probleem. Doordat er in de strijd veel elektriciteitscentrales worden gebombardeerd, wordt de beschikbare stroom verdeeld over het land. Dit betekent dat ongeveer vier keer per dag de elektriciteit uitvalt. Daarom gingen er deze keer bij het transport zes aggregaten mee. Zij werden verdeeld over plaatsen waar deze apparaten hard nodig zijn. Rehoboth had al een aggregaat, maar daar is er een extra geplaatst voor de watervoorziening. Het gevolg is wel dat er nu in het bejaardenhuis met een gasfles gekookt wordt, omdat de aggregaten niet voldoende zijn voor de – verplichte – elektrische fornuizen. Verder is er een aggregaat bij een school afgeleverd en de overige apparaten zullen in de komende tijd ergens worden geplaatst. Bij particulieren worden deze aggregaten niet geplaatst, omdat ze nogal behoorlijk wat benzine verbruiken en dat is voor veel mensen te duur en moeilijk te verkrijgen.
Ook deze keer behoorde weer veel incontinentiemateriaal bij de lading. Dit materiaal is in Oekraïne moeilijk te verkrijgen en als het er is, is het heel duur. Verder waren er ook veel geneesmiddelen, verbandmateriaal en andere hulpmiddelen op gezondheidsgebied, zoals materiaal voor een katheter en voor een stoma. Stichting OZO is blij dat ze in verschillende behoeften kan voorzien en dat de achterban bereid is om regelmatig schenkingen te doen op zowel materieel als financieel gebied.
Rehoboth
Bejaardenhuis Rehoboth is momenteel vol. 29 ouderen krijgen daar een liefdevolle verzorging. Ze hebben een warm onderdak, goede verzorging door professioneel personeel en zijn heel tevreden met hun verblijf in het huis. Dit in schrille tegenstelling tot anderen in de regio, die onder armoedige omstandigheden moeten leven. Zo bleek tijdens het bezoek waarin wat hulpverleningsadressen werden opgezocht.
Kerken uit de omgeving zorgen voor hulp op deze adressen. Hulp waaraan OZO ook een bijdrage levert. In de komende tijd zal onderzocht worden of er bij Rehoboth gebruik kan worden gemaakt van andere energiebronnen, zoals een warmtepomp of zonnepanelen, of een nieuwe, zuinige houtkachel.
Kinderwerk
Ruim een jaar geleden kwamen de mensen van OZO in contact met een predikantsechtpaar dat, samen met een aantal gemeenteleden, kinderen begeleid die geen normaal thuis hebben. Er wordt deze kinderen enkele keren per week een maaltijd en een wasbeurt aangeboden. Daarnaast worden ze ook begeleid in het maken van hun huiswerk. De kinderen krijgen ook schone kleren, die via OZO bij hen terechtkomen. Truien, sjaals, mutsen en dekens, gebreid door verschillende breisters van het eiland en daarbuiten vinden gretig aftrek. Stichting OZO ondersteunt dit werk met een maandelijkse bijdrage in de kosten en ook wordt er houdbaar voedsel gebracht. Daarnaast ook verwerkingsmateriaal in het Hongaars voor de Bijbelles.
Boerderij
Stichting OZO exploiteert ook een boerderij. Momenteel staat alles gereed om te gaan planten en zaaien. Voor veel boerenbedrijven is het in het afgelopen jaar moeilijk geweest. De zomer was gortdroog en de groei bleef achter. Toen de tijd van de oogst van bijvoorbeeld mais daar was, kon men niet het land op vanwege de vele regen die was gevallen. Het gevolg is, dat nu nog bij veel boeren honderden hectares mais op het land staan. Dit gewas had al geoogst moeten worden, want de wintertarwe had op die plaats al gezaaid moeten worden. Dit geeft een heel mistroostig beeld op het landschap.
De boerderij van Stichting OZO heeft redelijk kunnen draaien en alle mais kon worden gedorst. Ook was er brandstof genoeg voor de landbouwmachines.
Tijdens het werkbezoek werden door de ‘brandweermensen’ verschillende vrijwillige brandweerploegen en kazernes bezocht en waar nodig training verzorgd en materiële hulp geboden. Ook werd er een oefening met poederblussers gehouden bij het kinderhuis De Barmhartige Samaritaan. Dit kindertehuis is ook bekend bij een groot aantal mensen op het eiland.
De oorlog is ver weg van het werkgebied van Stichting OZO, toch laat de strijd ook hier sporen achter. Veel jonge mannen zijn in het begin van de oorlog naar het westen vertrokken, omdat zij niet in de strijd betrokken willen raken als soldaat. Het gevolg is dat veel vrouwen alleen met hun kinderen zijn achtergebleven. Ook oudere mensen en hulpbehoevenden missen jonge familieleden. Verder dreigt er een tekort aan arbeidskrachten te komen, omdat veel jongeren zijn vertrokken. Daarnaast is er voor hen die bleven altijd de dreiging dat ze een oproep krijgen om onder de wapenen te komen. Jongeren worden al vanaf hun zestiende verplicht geregistreerd, zodat ze vlug opgeroepen kunnen worden. Dit alles, gecombineerd met gebrek aan elektriciteit en brandstof, maakt de sfeer er niet gemakkelijker op.
Ondanks de soms sombere ervaringen die tijdens het werkbezoek zijn opgedaan, hoopt Stichting OZO ook in 2023 weer de gelegenheid van God te krijgen om hulp te verlenen aan de allerarmsten in Oekraïne. Verder hoopt men dat ook de achterban op verschillende gebieden blijft meeleven met het moeilijke, maar ook mooie werk.
Informatie
Via de website van Stichting OZO: www.stichtingozo.nl staat veel informatie over het werk. Hier kan men ook informatie vinden over de verschillende projecten, waaronder ook het pas gestarte project voor een nieuwe houtkachel voor Rehoboth. Verder is het nog steeds mogelijk om een bewoner van Rehoboth te adopteren. Met een bedrag per maand kan men een ‘band’ opbouwen met een van de bewoners.
Per jaar worden er doorgaans drie werkbezoeken ondernomen richting Oekraïne. Bij deze bezoeken worden er goederen meegenomen. Er is vooral behoefte aan incontinentiemateriaal, verbandmiddelen en medicijnen. Kleren en andere zaken kunnen voorlopig niet meer worden meegenomen. Als er dringend goederen nodig zijn, laat Stichting OZO dit weten via de krant, de website, Facebook en Instagram. En natuurlijk ook via Onderling Contact, het blad dat de vaste donateurs vier keer per jaar ontvangen. De contactgegevens van de bestuursleden zijn ook op de website te vinden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 februari 2023
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 februari 2023
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's