Intercultureel boekje over Bijbel en slavernij
HAARLEM – Kan de Bijbel helpen om zicht te krijgen op slavernij en de verwerking ervan? Daarover gaat het in het boekje 'Geroepen om vrij te zijn' van het NBG, met bijdragen van Afrikaanse, Antilliaanse, Surinaamse en Nederlandse theologen. "Nu de afschaffing van de slavernij dit jaar breed herdacht wordt, wil het Bijbelgenootschap christenen uit allerlei kerken helpen om hierover na te denken en met elkaar in gesprek te gaan."
Dat zegt Lydia van der Meer, verantwoordelijk voor de relatie met de kerken bij het NBG en voor de samenstelling van het boekje. "Diverse kerken verzochten ons materiaal te ontwikkelen om aan de hand van de Bijbel stil te staan bij slavernij. In 'Geroepen om vrij te zijn' bieden we kerken, gesprekskringen en individuele Bijbellezers zicht op slavernij in Bijbelse tijden. Ook laten we het Bijbelse perspectief zien dat vrijheid bedoeld is voor álle mensen.’
Bijbelverhalen en verhalen van nu
'Geroepen om vrij te zijn, Bijbelstudies over slavernij en vrijheid' belicht Bijbelverhalen over slavernij en vrijheid. De verhalen worden uitgelegd en geduid, er is materiaal toegespitst op kinderen, en er zijn reflectieen gespreksvragen voor persoonlijk gebruik of in groepsverband. Theologen van verschillende kerkelijke en culturele achtergrond schreven mee aan dit boekje, onder wie de Ghanese voorganger Seth Adzokatse, bisschop Renold Pansa van de Evangelische Broedergemeente (EBG) in Suriname, SKIN-voorzitter en EBGvoorganger Rhoïnde Mijnals-Doth, de Antilliaanse Bijbelvertaler Marlon Winedt, en Martijn Stoutjesdijk, onderzoeker aan de Protestantse Theologische Universiteit. Ook bevat het boekje een interview met de Surinaamse Ritania Wirth over hoe het slavernijverleden doorwerkt tot in de tegenwoordige tijd.
Het boekje is te bestellen bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap voor 1 euro per stuk plus verzendkosten, via shop.bijbelgenootschap.nl en zal naar verwachting geleverd worden in mei.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 maart 2023
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's