Kringloopgeluk
Ik heb de laatste tijd een innige relatie met de kringloopwinkel ontwikkeld en dan vooral met het afgiftepunt. Vorig jaar zijn we begonnen met het opknappen van ons huis. Dat was na twintig jaar woonplezier best nodig. De badkamer was ernstig aan vervanging toe, evenals het laminaat op de bovenverdieping, en de vloerbedekking op de trap was sleets geraakt door de vele voetstappen en scherpe kattennageltjes. Het verschil tussen voor-en-na is dan ook aanzienlijk. Hopelijk kunnen we er de komende twintig jaar volop van gaan genieten.
Sinds het begin van deze opknapbeurt is mijn altijd latent aanwezige opruimwoede onmiskenbaar tot uitbarsting gekomen, ook op de benedenverdieping trouwens. Kapotte spullen gaan weg, dingen die de kinderen willen bewaren mogen naar de zolder en de rest krijgt een vaste plek. Wat overblijft is een bonte verzameling van spullen die we niet meer gebruiken, maar die nog best een rondje mee kunnen. Gelukkig is de kringloopwinkel om de hoek, dus stouw ik keer op keer de auto vol voor een ritje naar het afgiftepunt.
Mijn huisgenoten zien deze poging tot minimaliseren met lede ogen aan. Natuurlijk doe ik niet zomaar iets weg, dat gaat in overleg, maar ik ben wel bezig een zekere reputatie te vestigen. Als iemand in huis iets kwijt is en in het algemeen vraagt: 'wie weet waar mijn gymtas/ nieuwe tandenborstel/ telefoonoplader/ fietssleutel is?', antwoordt de rest meteen: 'bij de kringloop!'. "Straks dump je mij ook nog bij de kringloopwinkel", zegt BJ, maar die vrees is ongegrond. Na bijna vijfentwintig jaar huwelijk hoort hij zeer zeker niet bij de afdankertjes.
Helaas houden mijn jongere kinderen ook veel van de kringloopwinkel, maar dan in omgekeerde zin: zij gaan er juist dingen halen. Met een paar euro op zak doen ze er de mooiste vondsten. Waar de spullen en prullaria door onze voordeur verdwijnen, komen ze dus door de achterdeur met dezelfde vaart weer naar binnen. Blijkbaar nemen mijn kids het woord 'kringloopwinkel' iets letterlijker dan ik. Hoewel ik ze hun pleziertje gun, gaan we toch maar weer eens een hartig gesprek voeren. Mijn visie is in elk geval duidelijk: wat bij de kringloopwinkel is, moet bij de kringloopwinkel blijven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 april 2023
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's