"We kiezen heel bewust voor een positieve insteek"
Bewustwordingscampagne toekomstbestendig leven voor ouderen gaat van start
GOEREE-OVERFLAKKEE – De wereld verandert snel, ook op Goeree-Overflakkee. Veel van wat nu nog normaal is voor ons toekomstperspectief voor ’later’, is over enkele jaren niet meer zo vanzelfsprekend. Daarom staken vijf lokale organisaties op Goeree-Overflakkee op initiatief van Paulina.nu de koppen bij elkaar binnen het actieprogramma toekomstbestendig leven voor ouderen op Goeree-Overflakkee. Komende donderdag 11 mei lanceren ze een bewustwordingscampagne. “We willen mensen graag aan het denken zetten over hun oude dag.”
De vijf organisaties -de gemeente Goeree-Overflakkee, Oost West Wonen, CuraMare, Stichting ZIJN en Zorggroep Haringvliet-vormen samen een stuurgroep en presenteerden al in 2021 een gezamenlijke visie, doelstellingen en een concreet actieplan. Die is volgens de organisaties nodig omdat er echt iets moet gebeuren om het niveau van zaken als zorg, welzijn en wonen op peil te houden. Als er niets gebeurt, moet over tien jaar bijvoorbeeld 1 op 4 mensen in de zorg werken om die overeind te houden. Terwijl er nu al een tekort aan zorgpersoneel is. Ook op het gebied van wonen en welzijn zijn dergelijke ontwikkelingen gaande. Naast de stuurgroep leveren nog zo’n twintig organisaties inspanningen in dit programma.
Nadenken
De bewustwordingscampagne is een volgende belangrijke stap in het proces naar een toekomstbestendig leven, vertelt programmamanager Marlies de Kraauw uit Stellendam. “We kiezen daarbij heel bewust voor een positieve insteek door mensen te motiveren hierover na te gaan denken en met elkaar in gesprek te gaan. Vragen als ‘kunnen we in deze woning blijven wonen, en wat is daar dan eventueel voor nodig’, zijn dan relevant. Hiervoor hebben we onder meer een setje gesprekskaarten ontwikkeld.” De campagne richt zich in eerste instantie op de leeftijdscategorie 55+. “Maar ook hun kinderen kunnen hierbij betrokken worden, en zo ook gelijk nadenken over hun eigen oude dag of hun rol bij ouder wordende ouders.”
Tijdens de lancering van de campagne wordt ook de nieuwe slogan bekendgemaakt. Daarover wil de programmamanager nog niet te veel kwijt: “Dat bewaren we voor donderdag”, lacht ze. Wel komen donderdag onder meer drie lokale ambassadeurs aan het woord. “Zij delen hun verhaal en hopelijk activeren ze daarmee weer anderen. Zo proberen we steeds meer ambassadeurs te krijgen. Zij hebben immers de herkenbare verhalen van hier, van Goeree-Overflakkee.”
Samen doen
Meer aan de ‘voorkant’ van het leven van ouderen komen, zo typeert De Kraauw de bewustwordingscampagne. “Daarmee bedoel ik dat ouderen tijdig met het vraagstuk aan de slag gaan en blijven. Niet iedereen wordt immers in goede gezondheid oud, maar kijk naar de dingen die nog wel kunnen en welke technologische hulpmiddelen daarbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan een systeem waardoor mensen niet meer hoeven te wachten op hun medicijnen. Daarmee krijgen de zorggevers meer tijd voor andere zorg en komt de regie terug bij de inwoners. Innovaties kunnen dus een mooie win-winsituatie opleveren.”
En zo hebben alle werkgroepen hun specifieke aandachtsgebied. De Kraauw heeft als programmamanager de belangrijke taak om de stuurgroep en de vijf werkgroepen met elkaar te verbinden. Ideeën zijn er voldoende, en enkele werkgroepen hebben al hele concrete plannen gemaakt. "Ook hebben de professionals mooie verbindingen gemaakt waardoor het lokale netwerk is versterkt. Maar vanaf deze week gaan we dus actief de inwoners benaderen en betrekken", aldus De Kraauw. “We willen echt eerst die bewustwording creëren. Pas daarna willen we ook echt de wijk in. Daarbij is de inzet dat de wensen en ideeën vooral vanuit de mensen of het dorp zelf komen en dat wij voor professionele begeleiding zorgen. Het is niet de bedoeling dat wij van bovenaf dingen gaan opleggen, we willen het echt samen doen.”
Huiskamer
Er is evenwel al een goed praktijkvoorbeeld van toekomstbestendig leven voor ouderen: het ‘dorp van morgen’ (Achthuizen, red.). Het is volgens De Kraauw een mooie illustratie hoe ze met het programma de samenwerking zoeken. “Er wordt nu bijvoorbeeld in Achthuizen een soort huiskamer gecreëerd, een ontmoetingsplek.’ De inspanningen van Oost West Wonen en de gemeente mogen daarbij zeker niet onbenoemd blijven, maar de inwoners hebben zelf aangegeven dat ze dit graag willen.”
Is zo'n plek er, dan kun je daar ook af en toe iets organiseren. Van een koffieochtend tot een bijeenkomst over de nieuwste technologische hulpmiddelen voor in huis. Want de focus van het programma is voor een belangrijk deel gericht op gezond ouder worden in een passende en eigen omgeving. Daarin komen zorg, wonen en welzijn bij elkaar. “Het uiteindelijke doel is om zorg betaalbaar en bereikbaar te houden voor de mensen die dat echt nodig hebben. Daarom doen we dit.”
Subsidies
Daar hangt ook een kostenplaatje aan. Nu zorgen de vijf partijen nog voor een sluitende begroting en wordt menskracht vrijgespeeld om het programma te ontwikkelen en te lanceren. “Mensen leveren extra inspanningen naast hun gewone werk”, aldus De Kraauw. “Daarnaast zijn we actief bezig met het verwerven van subsidies vanuit de landelijke overheid. Ook die is zich bewust van de uitdagingen op dit gebied, want het is natuurlijk niet iets dat stopt als je het eiland af rijdt. We houden nauwlettend in de gaten welke gelden vrijkomen, vaak in de vorm van subsidies.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 mei 2023
Eilanden-Nieuws | 32 Pagina's