Op de boerenavond staan stikstof, natuurontwikkeling en water centraal
GOEREE-OVERFLAKKEE – "Iedereen weet het: Nederland staat voor een aantal flinke uitdagingen. Zeker onze boeren weten dat." Dat is de inleidende tekst van de uitnodiging voor een avond over de agrarische sector, die afgelopen dinsdag 30 mei werd gehouden in de Beroepscampus. Centraal staat het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en de effecten daarvan.
Er zijn inleidende woorden van Leonie de Jongh (DLV-advies) en wethouder Henk van Putten (CDA). Net als vrijwel alle andere sprekers die avond benadrukken ze twee dingen. Eén: onderlinge eensgezindheid als boeren is belangrijk. Twee: niet de hakken in het zand, maar de hand aan de ploeg. "Met alleen maar tegengas geven komen we nergens." De avond is minder druk bezocht dan de vorige keren dat er een soortgelijke avond werd gehouden. Wel zijn onder andere de beide van het eiland afkomstige Statenleden aanwezig.
Provincieaanpak
Vanuit de Rijksoverheid is er Nationaal Programma Landelijk Gebied. Daarin worden allerlei opgaven geformuleerd op het gebied van stikstof, natuur en waterkwaliteit. Een treetje lager is er ook op provincieniveau zo'n lijst met opgaven: in dit geval het Zuid-Hollandse Programma Landelijk Gebied (ZH-PLG). Binnen de provincie zijn verschillende regio’s vastgesteld. Ondernemers en belanghebbenden uit die regio moeten samen met een plan komen. Al de plannen van alle regio's binnen de provincie vormen dan de provincieaanpak.
Goeree-Overflakkee is een van de regio’s binnen de provincie Zuid-Holland. Daarvoor zijn twee werkgroepen opgesteld, Natuur en Landbouw, die samen met een plan moeten komen. In de werkgroep zitten agrarische ondernemers die zich hebben aangemeld op een van de vorige bijeenkomsten. De focus van de werkgroep lag eerst op stikstof, hét grote thema van de afgelopen tijd. Maar daar kwamen steeds meer thema’s bij, bijvoorbeeld als het gaat om water.
Stikstofneerslag
Marlou Slootman is een agrarisch ondernemer die deelneemt in de werkgroep. Zij vertelt iets over haar ervaringen. "Ik durf wel te zeggen dat de gemiddelde beleidsmaker niet weet wat er op onze bedrijven speelt. Daarom kunnen ze vaak ook geen antwoord geven op onze vragen." Hoewel er dus zeker hobbels zijn, heeft ze wel het idee dat er serieus naar de werkgroep geluisterd wordt. "Ik snap dat veel mensen denken van: ‘praten, praten en nog eens praten, daar heb ik helemaal geen zin in – mijn prioriteit ligt in de stal of op het land.’ Maar toch is het onze verantwoordelijkheid om mee te doen. We zijn er nog niet, maar ik hoop dat we het met elkaar kunnen doen."
Ook Marius-Hans Troost en Hanneke de Baar zitten in de werkgroep. Zij gaan in op de door de werkgroep gestelde (rand) voorwaarden en het proces. Er blijkt geen duidelijke streefwaarde te liggen waarmee het stikstofgehalte op het eiland moet worden verminderd. "Tachtig procent van onze Natura2000-gebieden zit nu al onder de Kritische Depositiewaarde (KDW). Dus het probleem valt hier reuze mee, zou je zeggen. Toch zeggen de beleidsmakers dat de stikstofneerslag verder teruggedrongen moet worden."
Onteigenen
Daarnaast moet het Natuur Netwerk Nederland gerealiseerd worden. Dat houdt in dat er buiten de al bestaande Natura2000-gebieden nog eens 14 hectare (!) aan natuurgebied ontwikkeld moet worden op het eiland, grotendeels op de kop van Goeree. Dat proces loopt al langer, maar wordt nu gelijk meegenomen aan de onderhandelingstafel. “Hoe dwingend wordt dat, als je als boer midden in dat beoogde natuurgebied zit?’’, wil een aanwezige weten. "Onteigenen lijkt daarin een serieuze optie te worden.''
Er worden meer ontwikkelingen opgesomd: de groen-blauwe dooradering, de emissiereductie broeikasgassen, de Vogel- en Habitatrichtlijnen..."We proberen constructief te zijn. We komen er niet door alleen maar nee te zeggen. Maar daarvoor is wel vertrouwen nodig.'' Dat liep niet altijd heel soepel. Daarom heeft de werkgroep vooraf randvoorwaarden opgesteld. Daarin staat eigenlijk één woord centraal: duidelijkheid. Duidelijkheid over uitgangspunten, doelen en definities. Daarnaast zijn er een aantal voorwaarden, zoals gezonde ontwikkelruimte voor agrarische bedrijven op het eiland, een oplossing voor de PAS-melders en geen verplichte overgangsgebieden.''
Heftige neerslag
Vanuit het publiek komen er reacties en er ontstaat gesprek. Heeft de werkgroep eigenlijk geen juridische bijstand nodig, zo wil iemand weten. "De belangen zijn ontzettend groot.'' Een ander vreest dat 'men' niet zal stoppen tot heel Goeree-Overflakkee één groot natuurgebied is. Die gedachte krijgt bijval. Ook is er waardering voor het werk van de werkgroep. "Petje af hoor.'' Een ander: "Met alleen gestrekt been komen we niet verder.'' Wel wil iemand nog weten hoe groot de onderhandelingsruimte nou eigenlijk is.
Ten slotte wordt er op de bijeenkomst door Arjen Bevelander en Jacob Jan Dogterom ook gesproken over waterkwaliteit. Daarmee is het op het eiland namelijk slecht gesteld, ook in relatie met de gebieden om ons heen. "En slechte waterkwaliteit is van invloed op zowel natuur als landbouw.'' Het Waterschap Hollandse Delta heeft berekend dat bij heftige neerslag in 2050 delen van het eiland onder water komen te staan. "Dat heeft ook te maken met landbouw. Denk aan de ruilverkaveling, waardoor er veel sloten zijn verdwenen.''
Verzilting
Tevens zijn de verzilting op het eiland en de aanwezigheid van voldoende zoet water belangrijke aandachtspunten. En het gebruik van bestrijdingsmiddelen. "De wens is dat er nul chemische stoffen meer in het water worden aangetroffen. De eisen worden steeds zwaarder en de metingen steeds nauwkeuriger. Hoe moeten we nu de toekomst in?'' Het is een vraag die blijft hangen aan het einde van de avond.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 juni 2023
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's