Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Schoolkinderen bereiden hun eigen groenten: "Dit smaakt naar meer"

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Schoolkinderen bereiden hun eigen groenten: "Dit smaakt naar meer"

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

OOLTGENSPLAAT – Afgelopen dinsdag bezochten de leerlingen van groep 5 van CBS De Hoeksteen BI-JOVIRA, het biologische akkerbouwbedrijf van de familie Mosselman. Na een rondleiding over het bedrijf, gingen ze aan de slag met diverse groenten. Schoonmaken, bereiden en daarna lekker opeten. Een initiatief van juf Ariënne in samenwerking met ‘KrachtigBuiten’ en ‘Boer en Zus’. Het was de eerste keer dat dit op Goeree-Overflakkee plaatsvond, maar iedereen was het erover eens dat het beslist voor herhaling vatbaar is: “Dit smaakt naar meer.”

In opperste concentratie werd er gewerkt. “Hoe krijg je die pitjes uit de paprika?” “Mijn ogen gaan tranen van de uien en de prei.” “Die wortel is wel erg hard, hoe krijg ik die in stukjes?” Voor veel leerlingen was het schoonmaken en bereiden van de groenten een nieuwe ervaring. Ze deden echter hun uiterste best om alles zo mooi en klein mogelijk te snijden. Er hoefden nauwelijks pleisters aan te pas te komen. Vervolgens gingen de groenten in een kom en werden er eitjes doorheen getikt. Een precies werkje, maar ook dat lukte bij de meeste kinderen prima. Daarna mochten ze er heerlijke boerenomeletten van bakken, die smakelijk werden verorberd.” Dit is echt veel leuker dan in de klas zitten”, klonk het eensgezind.

Leuk en leerzaam

Juf Ariënne de Vos is trots op haar leerlingen. “Ik heb dit georganiseerd vanwege mijn afstudeerscriptie voor de PABO”, legt ze uit. “Graag wil ik de kinderen kennis laten maken met gezond eten, maar ze ook laten zien waar voedsel vandaan komt. Eerder al hebben we om die reden een moestuintje aangelegd bij het schoolplein. Maar het is natuurlijk ook erg leuk en leerzaam om zelf met groenten aan de slag te gaan.” Ariënne nam daarom contact op met Corinda van Dis, die werkzaam is bij het biologische akkerbouwbedrijf BI-JOVIRA. Dit bedrijf schakelde een aantal jaren geleden om van reguliere naar biologische regeneratieve landbouw, een landbouwmethode die gericht is op het versterken van de natuurlijke hulpbronnen in plaats van deze uit te putten. De producten worden bij dit bedrijf geteeld op stroken met vaste rijpaden. Dit komt de biodiversiteit en de bodemkwaliteit ten goede. BI-JOVIRA wilde graag meewerken aan het project en de kinderen een inkijkje geven op het bedrijf. Voor de expertise en organisatie werd Petra Wevers van KrachtigBuiten benaderd.

Voedseleducatie

Wevers heeft onder de naam ‘n Bietje gezond’ een voedseleducatieprogramma opgezet, waarbij leerlingen kennismaken met de boer en zijn bedrijf, aldaar gaan oogsten en vervolgens met de oogst gaan koken. In West-Brabant en in Strijen heeft het programma al gedraaid, maar op Goeree-Overflakkee was dit de eerste keer. Het oogsten schoot er dit keer helaas bij in, simpelweg omdat het nog geen oogsttijd is en daarom werd er gebruik gemaakt van de producten van werk- en leerplek ‘Boer en Zus’. Dingena Visser van deze boerderijwinkel met dagbesteding in Nieuwe-Tonge kwam samen met enkele medewerkers meehelpen bij het bereiden van de groenten.

“Het mooie is dat we allemaal dezelfde ambitie hebben”, zegt Wevers. “Kinderen kennis laten maken met mooie, gezonde, lokale producten. Dit was een hele mooie samenwerking. BI-JOVIRA, Boer en Zus en ondergetekende willen dan ook graag de andere scholen op het eiland de mogelijkheid bieden om met hun leerlingen deel te nemen aan dit project. Deze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door een stimuleringsbijdrage van ‘Lekker naar buiten’ en voor primair onderwijs van ‘Jong leren eten’. Wellicht zijn er ook andere boerenbedrijven op het eiland bereid om leerlingen van scholen te ontvangen voor een rondleiding en een activiteit. We horen het graag.”

Voor meer informatie over de mogelijkheden kan men contact opnemen met KrachtigBuiten via info@ krachtigbuiten.nl of kijk op www. krachtigbuiten.nl en de gelijknamige Facebookpagina.

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 juni 2023

Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's

Schoolkinderen bereiden hun eigen groenten:

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 juni 2023

Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's