Groene kaboutertjes
Ik mocht weer een keer naar de raadsvergadering. Meestal blijft het bij (terug)kijken van belangrijke onderwerpen die besproken worden, dit keer had ik me geïnstalleerd op de publieke tribune. Blijkbaar was het budget na de verbouwing van de raadszaal niet meer toereikend om ook nog een fatsoenlijke perstafel neer te zetten (of ik heb m volledig gemist). En maar klagen dat de journalisten wegblijven. 'Ze' doen ook niet echt hun best om het aantrekkelijk te maken om te komen luisteren. Zeker met de inmiddels prima functionerende livestream. Het was al met al een tamme bedoening. Behalve dan als Jan Zwerus het woord kreeg. Eerlijk is eerlijk, hij en Ellen Nijssen van de VVD zijn een verademing, of je het nu met hen eens bent of niet. En ik weet, het is ook niet altijd even gemakkelijk om grotendeels uit je hoofd zinnige teksten op te lepelen over ingewikkelde onderwerpen. Maar alstublieft, hele verhandelingen over het onderwerp (die meestal beginnen met "voor ons ligt het voorstel...") met een uitgebreide samenvatting mogen echt achterwege blijven. Welk voorstel er op tafel ligt, dat meldt de voorzitter. Partijen zouden hun bijdrage daarmee fors kunnen inkorten, dat scheelt ook nog eens in de tijd.
Maar terug naar Zwerus, want daar wil ik even op inzoomen. Zijn reactie op de motie voor een Natuur- en Milieu Educatiecentrum was briljant verwoord, met humor maakte hij zijn standpunt duidelijk. Zinsnedes als 'de nieuwe godsdienst van de linkse groene klimaatkaboutertjes' werden moeiteloos en uit het blote hoofd aan elkaar geregen in een kort pleidooi, wat tot de nodige hilariteit leidde.
Tegelijkertijd zakte de aandacht ook wat weg, want er was ook een duidelijke 'daar heb je hem weer'-sfeer waarneembaar. En dat is jammer, omdat ook Zwerus soms best nuttige en scherpe observaties doet. Zijn vraag welke boodschap er in het NME-centrum wordt verkondigd is wel gerechtvaardigd, zeker als een dergelijk centrum vanuit de overheid wordt gerealiseerd. Zijn vrees dat die boodschap eenzijdig zal zijn (het gaat slecht met de natuur en dat komt door de boeren) is niet ongegrond en te belangrijk om weggelachen te worden. Aan de andere kant wordt op Goeree-Overflakkee wel met een bepaalde nuchterheid naar deze problematiek gekeken en het zou Zwerus erg helpen als hij niet langer blijft hangen in de ontkenningsfase. Er moet namelijk echt wel iets gebeuren, bijvoorbeeld met de waterkwaliteit, want veel signalen staan op oranje of rood. Dat ontkennen is struisvogelpolitiek. Of groene kaboutertjespolitiek, zo u wilt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 juni 2023
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's