Herstel na trauma
Voor u gelezen
“Met doffe ogen kijkt Olga (zo noem ik haar) me aan. Ik ben bang voor mensen. Ik vertrouw niemand en laat ook niemand dichtbij komen. Ik weet niet of ik dat ooit nog kan veranderen. Ik voel me zo eenzaam. Het dagelijks leven valt me zwaar. (…).”
Olga verloor haar vader toen ze vijftien was en zes jaar later trof ze haar moeder thuis aan na een dodelijke hartstilstand. De nog thuiswonende Olga besluit haar studie te beëindigen en de verzorging van haar jongere broertjes en zusjes ter hand te nemen. Ze heeft steeds minder contacten buitenshuis en vereenzaamt. Nadat de jongere kinderen uit het gezin het huis uit zijn, stort Olga volledig in. Het verhaal van Olga is een van de ervaringsverhalen uit ‘Herstel na trauma’.
Naar schatting maakt tussen de 52 en 81 procent van de Nederlanders in zijn leven ooit een of meer schokkende gebeurtenissen mee. Zo’n 8 procent van deze mensen ontwikkelt een post traumatische stressstoornis (PTSS) (bron: GGZStandaard.nl).
In ‘Herstel na trauma’ gaat coach en voormalig programmamaker bij de EO, Marion Lutke, in op het verwerken van trauma’s.
De uitleg wat een trauma inhoudt en de daarbij behorende processen in de hersenen, wordt verduidelijkt aan de hand van schematische afbeeldingen van het zenuwstelstel. De (geanonimiseerde) ervaringsverhalen verduidelijken de gevolgen van een trauma. Marion is zelf ook ervaringsdeskundige vanwege eerdere traumatische ervaringen binnen haar relatie.
Vanuit de optiek dat iedereen recht heeft op een optimaal leven, ‘al is deze wereld zeker niet volmaakt’, wil de auteur richting geven aan herstel na een trauma.
Nieuwe levenskracht
De invloed van de processen in de hersenen na een trauma zijn merkbaar in het functioneren van het lichaam. Denk aan depressieve klachten, slaapstoornissen, een kort lontje, veel hoofdpijn, angstklachten, een verdoofd gevoel, je waardeloos voelen, geen interesse meer in mensen of dingen, nachtmerries, eetstoornissen, verslavingen of dissociëren (‘het gevoel hebben ‘uitgelogd’ te zijn). Het brein reageert bij ieder mens anders op het meemaken van een schokkende gebeurtenis, en dus ook hoe het lichaam hiermee omgaat.
De nadruk van dit boek ligt op het herstel na een traumatische gebeurtenis. Wat is nodig in het proces op de weg naar herstel en wat zijn de mogelijke valkuilen? Een belangrijke voorwaarde voor herstel is liefde. Het (opnieuw) ervaren van gezonde zelfliefde is essentieel. Naar aanleiding van de kenmerken van de Bijbelse liefde uit 1 Korinthe 13 vertelt de schrijfster hoe ze leeft en werkt vanuit dit geloof.
Herstel bestaat uit verschillende bouwstenen. Weer vertrouwd worden met je lichaam, woorden geven aan de pijn, opnieuw in verbinding komen met jezelf en de verbinding met anderen (opnieuw) leren aangaan. Tips, handvatten, bemoedigingen en schrijfopdrachten lopen als een rode draad door de structuur van ‘Herstel na trauma’ (voor wie niet wil schrijven is er ruimte voor een tekenopdracht).
Het hervinden van nieuwe levenskracht geeft moed en veerkracht om met moeite en tegenslagen om te gaan, zo beleefden de ervaringsdeskundigen in ‘Herstel na trauma’.
Dit boek is bedoeld voor hen die een trauma beleefden of iemand kennen die een traumatische gebeurtenis meemaakte. Met de uitdrukkelijke aanmoediging niet te schromen (professionele) hulp in te schakelen bij de verwerking van een schokkende gebeurtenis.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 juni 2023
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's