Oorlog
Onlangs was ik met één van mijn kinderen een paar dagen in Ieper. Ieper is een plaats in West-Vlaanderen (België) waar tijdens de Eerste Wereldoorlog heel erg veel gevochten is en ook veel soldaten zijn gesneuveld. Er zijn vier grote veldslagen geweest, waarvan vooral de derde heel veel slachtoffers heeft gemaakt. Tot op de dag van vandaag worden die slachtoffers in Ieper herdacht bij de Menenpoort. Elke avond is er een moment van gedenken, aldaar. Er valt over de Eerste Wereldoorlog veel te zeggen. Laat ik enkele dingen noemen.
In de eerste plaats was het een gruwelijke oorlog met enorm veel slachtoffers, in totaal waarschijnlijk tien miljoen (veelal) jonge levens. Het was ook een oorlog waarbij vooral techniek en heel zware wapens een belangrijke rol hebben vervuld. Vooral de artillerie (kanonnen) waren erg belangrijk. Ook via de lucht en door tanks werd de oorlog gevoerd. Verder werd er door partijen vanaf 1915 gifgas gebruikt. Kortom, het was een oorlog met hoogwaardig materieel waarbij soldaten met elkaar vochten. Het werd ook een langdurige slag om het gebied en vooral de loopgraven zijn bekend uit die tijd. Het opmerkelijke is dat we ruim honderd jaar verder eigenlijk nog steeds met dit patroon van oorlog voeren te maken hebben. Ook in Oekraïne liggen twee machten tegenover elkaar. En er zijn zwaar verdedigde linies opgebouwd, waar Oekraïne met tanks doorheen moet zien te komen. Er is weliswaar veel nieuw en krachtiger wapentuig bij gekomen, maar het grondpatroon is eigenlijk gelijk gebleven. De gevolgen trouwens ook. Er vallen heel veel slachtoffers en het is maar de vraag of het leger van Oekraïne in staat is om door de Russische linies heen te breken. De toekomst zal het leren.
In de tweede plaats laat een bezoek aan Ieper weer eens zien hoe gruwelijk oorlog eigenlijk is. Jonge mensen worden ingezet om elkaar uit te schakelen. Uitschakelen betekent veelal dat we de tegenstander proberen te doden. Wat moet het gruwelijk zijn als een granaat in een tank valt. Wat moet het ingrijpend zijn als je moet oprukken over een terrein waar de vijand met mitrailleurs mensen onder vuur neemt. Oorlog heeft een zeer gruwelijk karakter. Het aantal doden, maar ook het aantal gewonden is ingrijpend. Er komen mensen van het slagveld zonder armen en benen. Ook kunnen er heel ernstige verwondingen plaatsvinden. En bovendien kunnen mensen mentaal levenslang beschadigd zijn. PTSS is een heel ernstige uitwerking van dood en geweld op onze geest. Na de Eerste Wereldoorlog bleef de Europese samenleving in verwarring achter. Vooral in Duitsland waren de gevolgen zeer ingrijpend en werd met de vrede van Versailles de basis voor een hernieuwde oorlog gelegd. De Tweede Wereldoorlog is niet los van WOI te zien. Hitler zou zonder de Eerste Wereldoorlog en de gevolgen ervan nooit de macht hebben kunnen grijpen in Duitsland.
Ten slotte rijst de vraag of we oorlogen kunnen voorkomen. Sommigen schijnen dat te denken. Na de val van de muur (1989) werd bijvoorbeeld het leger in Nederland vrijwel geheel afgedankt. Dat is echter een grote misrekening geweest, die de kabinetten Rutte zwaar mag worden aangerekend. Een oorlog is eigenlijk niet te voorkomen, gelet op de staat van boosheid waarin de mens leeft. Wel echter is het mogelijk om oorlog te vermijden. De oude Romeinen hadden hiervoor een eenvoudige maar doeltreffende filosofie. Wie de oorlog wil voorkomen, moet zich er grondig op voorbereiden. Als een land goed voorbereid is en goed verdedigd kan worden, dan zal een eventuele agressor het wel uit zijn hoofd laten om aan te vallen. Daarmee loopt hij te groot gevaar. Eigenlijk zien we rond het atoomwapen dat dit tot op de dag van vandaag een werkzame gedachte is. Laten we daarom in de toekomst veel aandacht geven aan een goede defensie, want dan kunnen mogelijk oorlogen voorkomen worden. Dat is de les die de geschiedenis leert.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 augustus 2023
Eilanden-Nieuws | 32 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 augustus 2023
Eilanden-Nieuws | 32 Pagina's