Jan van Dijk: "Vanuit ons huis begon hij zijn muziekpraktijk"
“Mijn herinneringen aan Arie Keijzer beginnen vlak na de watersnoodramp van 1953. Mijn ouders hadden een groot huis gekocht aan de Voorstraat in Middelharnis en begonnen daar een pension. Een van onze eerste gasten was Arie, toen 21 jaar jong. Vanuit ons huis begon hij zijn muziekpraktijk. Hij fietste het eiland over en gaf veel orgellessen aan huis. In 1952 werd hij organist van de Grote Kerk in Middelharnis. Daar studeerde hij dagelijks vele uren op het vrijwel nieuwe, drieklaviers Leeflangorgel. Regelmatig reisde hij naar Den Haag waar hij studeerde bij Adriaan Engels. Dat was een hele onderneming in die tijd; reizen met de boot, RTMtram en trein. Na zijn privéstudie ging hij naar het conservatorium in Rotterdam. Eerst studeerde hij bij Piet van de Kerkhoff, later bij George Stam. Na zijn studie breidde zijn concertpraktijk zich verder uit. Hij gaf orgelconcerten door heel Nederland en Duitsland waarbij hij altijd werd bijgestaan door zijn vrouw Tini die bij hem registreerde.
Zijn lessen op het conservatorium waren vooral gericht op de Noord-Duitse orgelschool - Buxtehude en Bach -, maar de Romantiek - Franck en Reger - en de modernen - Distler, Pepping en Reda - kwamen natuurlijk ook aan bod. In zijn orgelklas werd verder veel aandacht besteed aan improvisatie en orgelbouw. Regelmatig werden er leerlingenuitvoeringen gegeven. Zijn studenten van Flakkee die nog steeds in de orgelpraktijk werkzaam zijn onder meer: Rinus Verhage, Piet Westhoeve, Margreeth Chr. de Jong, Paul Kieviet, Jan en Abram Bezuijen en Johan van Broekhoven.
Vanaf 1956 kreeg ik zelf ook les van Arie. Hij was inmiddels getrouwd met Tini Hovius en ging wonen aan de Prinses Beatrixstraat in Middelharnis. Naast zijn grote orgellespraktijk op Goeree-Overflakkee begon Arie ook koren te dirigeren. Zo nam hij onder andere de leiding van “Sursum Corda” op zich, het tegenwoordige “Laudando”. Arie bleef organist in Middelharnis tot hij organist werd in Oude-Tonge waar de firma Frobenius uit Denemarken een bijzonder mooi instrument had gebouwd waarvan Arie ook de adviseur was.
Toen de carrière van Arie zich steeds meer op Rotterdam en internationale orgelconcerten richtte verhuisde het gezin naar Waddinxveen. Veel van zijn leerlingen mocht ik overnemen, ik volgde hem ook op als organist in Middelharnis en als dirigent van “Sursum Corda”.
Door de jaren heen heb ik altijd contact met Arie gehouden en hem vaak bezocht. Sprekend over “vroeger”, de tijd in Van Dijk's Pension, maar ook over muziek, de Bijbel, de kerk, het Jodendom en de Toekomst.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 augustus 2023
Eilanden-Nieuws | 36 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 augustus 2023
Eilanden-Nieuws | 36 Pagina's