De vergeten starters van Goeree-Overflakkee: een oproep tot evenwicht
Ingezonden brieven zijn welkom op het redactieadres. Het al of niet plaatsen van een ingezonden artikel is ter beoordeling van de redactie. Uitsluitend artikelen voorzien van naam en adres komen voor plaatsing in aanmerking. Plaatsing betekent niet automatisch dat de redactie het met het geschrevene eens is.
Goeree-Overflakkee staat bekend om zijn gemeenschapszin en solidariteit. Onlangs heeft de gemeente goedkeuring gegeven aan de plannen voor het huisvesten van arbeidsmigranten en Oekraïense vluchtelingen. Dat is bewonderenswaardig, maar er schuilt een onderliggend probleem dat niet over het hoofd gezien mag worden: de situatie van de starters, de jongeren van het eiland.
Er is een landelijk tekort aan huizen, en de kloof dreigt alleen maar groter te worden. De complexiteit van het ambtelijk apparaat, zoals de wirwar aan vergunningen, onderzoeken, certificeringen, regel- en wetgeving, en de veelvoudige eisen aan de woning zelf, vormt een obstakel dat de bouw van nieuwe woningen vertraagt. Dit, in combinatie met de stijgende rentes, legt als een ondoordringbare haag van doornen het fundament voor het probleem en de complexiteit ervan. Het is als een veld vol hindernissen waar we samen doorheen moeten navigeren om een pad naar betaalbare huisvesting te banen.
De woningmarkt is voor velen onbereikbaar geworden. Waar passen de jonge inwoners die hun leven willen opbouwen in het huidige plaatje? Dit gaat verder dan alleen de behoefte aan onderdak. Het raakt aan de kern van wat het betekent om een gemeenschap te zijn. Hoe bewaren we het evenwicht tussen zorg voor anderen en zorg voor onszelf?
De komst van flexwoningen voor vluchtelingen is een teken van menselijkheid en compassie. Maar diezelfde waarden moeten ook van toepassing zijn op de jongeren van Goeree-Overflakkee. We moeten een balans vinden die iedereen recht doet. Het gaat overigens niet alleen om het bieden van een dak boven het hoofd, maar ook om het behoud van de unieke eilandcultuur en -identiteit. Daarnaast is een huis voor starters zo veel meer dan alleen stenen en een dak. Het is een nieuw begin, een kans om een eigen leven op te bouwen, te investeren in de toekomst en een plek te creëren waar men zich thuis voelt en kan groeien. Deze uitdaging vraagt om samenwerking tussen jongeren, lokale overheid, woningcorporaties, en de gemeenschap als geheel. Het gaat om het vinden van betaalbare en praktische oplossingen zonder onze sociale verantwoordelijkheid uit het oog te verliezen.
Dit is onze kans om te laten zien dat we een gemeenschap zijn die met wijsheid en empathie kan handelen. Flexwoningen voor starters kunnen een oplossing zijn, naast andere suggesties, zoals participatieve planning, gedeelde huisvesting, coöperatieve modellen, innovatieve bouwtechnieken (zoals, 3D-printen) en herbestemming van ruimtes. Deze initiatieven kunnen bijdragen aan een toekomst waarin iedereen zijn plek kan vinden. Laten we de balans vinden die nodig is om iedereen een thuis te bieden waar ze kunnen wonen, werken en gedijen. Hierin ligt de toekomst van ons eiland!
Tim van Vugt
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 augustus 2023
Eilanden-Nieuws | 28 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 augustus 2023
Eilanden-Nieuws | 28 Pagina's