+ Meer informatie

Uitnodiging China naar Taiwanezen

Voor begrafenis Soon Ching Ling

2 minuten leestijd

PEKING/TAIPEH — Communistisch China heeft zaterdag een van ijn meest dramatische verzoeningsgebaren sinds 1949 naar Taiwan geiaal(t en de nationalistische president Chang Chingkuo en alle andere 9uwende Taiwanezen uitgenodigd woensdag in Peking de begrafenis ij te wonen van Soong Ching-Ling, de weduwe van Sun Yatsen, de rondlegger van het moderne China.

In Taipeh werd echter bekend geaakt dat noch de president, noch ens jongere broer Chang Weikuo, de jperbevelhebber van de Taiwanese rijdkrachten, op de uitnodiging zal igaan. „Generaal Chang zal nooit in de il lopen die de communisten voor hem ibben opgezet", zo verklaarde een oordvoerder namens hem. Weikuo en hingkuo zijn stiefzoons van Soong Peiling, de weduwe van generaal hang Kaishek, die na de communisti:he machtsovername in 1949 een naonalistische republiek stichtte op.het land Formosa. Meiling woont tegenoordig in New York, maar verkeert in echte gezondheid. Ook zij is uitgenodigd voor de begrafenis van haar zuster, maar zij zou de uitnodiging eveneens hebben genegeerd.

Binnen enkele uren nadat Soong Ching-Ling was overleden, zond de Chinese regering uitnodigingen naar de Verenigde Staten, Hongkong en Taiwan. Voor het eerst sinds 1949 kondigde China aan dat voor de gelegenheid speciale vluchten naar Peking en Sjanghai zouden worden ingezet, waarvan de kosten geheel voor rekening van de regering zouden komen. „Alle verwanten en vrienden van kameraad Soong Ching-Ling in Taiwan zijn welkom om de rouwplechtigheden bij te wonen", aldus het officiële persbureau Nieuw China.

De rouwplechtigheden zullen tot en met dinsdag worden gehouden in de grote Zaal van het Volk aan het Centrale Plein van de Hemelse Vrede in Peking. Soong Ching-Ling zal donderdag worden bijgezet in het graf van de familie Soong in Sjanghai.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.