+ Meer informatie

Raadsel 37

2 minuten leestijd

(Voor kinderen, jonger dan 10 jaar)

66. Ik kom weer vrij," heeft Evert Alle Ingefluisterd. In een stellig vertrouwen heeft blJ dat gezegd. Maar nu hij met de ijzers om de polsen tussen gewapende politiemannen voortgaat, lijkt het hem onmogelijk vrij te komen. Ze naderen de haven. Ginds ligt de politieboot. Als hij daar aan boord is, is elke mogelijkheid om te vluchten afgesneden. Ach, dat is immers nu al het geval. „Mag ik," vraagt hij aan zijn bewakers, „mag ik mijn ouders even groeten?" „Je was toch bij Je ouders?" snauwt de oudste van de beide Oroenen. ,J}at waren de ouders van mijn meisje," antwoordt hij. De Duitser schudt het hoofd. Hij vindt die fratsen helemaal niet nodig. Doch Evert geeft het nog niet op. ,Jk wou metee|i een sigaretje halen," pleit hij. „Ik Heb nog een paar pakjes liggen. Voor Jullie schiet er ook wel eentje over." Hij knipoog^t. Deze arrestant valt de Duitser honderd parten mee. Hij is kalm, hij heeft hun de weg gewezen naar de haven, en nu belooft hij sigaretten. En zij hebben ruim de tijd. De anderen zijn nog overal aan het zoeken. „Is het ver?" vraagt hij. „Een hanestap. Dat slopje daar. Het loopt niets om." „Vooruit dan maar," geeft de Groene toe. Bij het huis van Gnodde blijft de ene Duitser mét Slome Riekelt buiten wachten, de andere gaat met Evert mee naar binnen. , Thuis weten ze al wat er is gebeurd. Het nieuws, dat Evert is gepakt, is over Urk gevlogen. Moeder Gnodde springen de tranen In de ogen als zij haar Jongen met geboeide handen ziet. Vader Gnodde kan zijn woede nauwelijks verkroppen. Evert moet hen vermanen het niet al te zwaar op te nemen. Hij vraagt naar zijn sigaretten, en liggen er ook niet ' nog een paar stukjes chocolade in zijn kastje? Die wil hij ook graag mee. Zijn moeder doet er nog wat kleren bU en brood. „Wilt u die voor mlJ dragen?" vraagt Evart aan de Duitser. „Welja," belooft die gul. Hij Is In een goede luim. Begerig kijkt hij naar de sigaretten en de chocolade. „Moeder, geef hem een kop koffle," zegt Evert. .JIchte kofQe," richt hij zloh tot de Duitser, „daar houdt u van nietwaar?"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.