+ Meer informatie

Behandeling reuma kost 5 miljard per jaar

"Volksziekte nummer één"

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Reuma is in Nederland volksziekte nummer één. Volgens schattingen van onderzoeksinstituut TNO lijden 1,6 miljoen mensen blijvend aan aandoeningen van gewrichten en spieren. Dat is een op de tien mensen. De kosten bedragen jaarlijks 25 miljard gulden.

Daarvan gaat 5 miljard op aan behandeling van patiënten, zo betoogde G. Cerfontaine. De Schiphol-directeur en oud-voorzitter van de Raad van Bestuur van Universitair Medisch Centrum Utrecht sprak gisteren op het reumacongres in Den Haag. Het congres was georganiseerd door het 75-jarige Nationaal Reumafonds. Het werd bijgewoond door zo'n tweeduizend mensen, waaronder gistermiddag ook koningin Beatrix.

Ziekteverzuim van reumapatiënten kost ongeveer 13 miljard gulden per jaar. Aan arbeidsongeschiktheidsuitkeringen aan mensen met reuma werd in 2000 ruim 5 miljard gulden uitgegeven. De patiënten maken jaarlijks voor 2 miljard extra kosten die niet door een verzekering worden vergoed, aldus Cerfontaine. Hij baseerde zich op cijfers van TNO uit 1997, die dit jaar zijn geactualiseerd.

Mensen van reuma genezen is nog niet mogelijk. Maar het afgelopen decennium heeft zich wel een revolutie voltrokken in de reumatologie. Er zijn effectievere medicijnen of combinaties van middelen gevonden, aldus prof. dr. F. Breedveld van het Leids Universitair Medisch Centrum. Met nieuwe opsporingsmethoden kan de diagnose vroeg worden gesteld en kan snel met behandeling worden begonnen. Dat is belangrijk, want schade aan gewrichten kan op deze manier worden afgeremd.

Nieuwe en meer effectieve medicijnen hebben volgens Breedveld geleid tot forse verbeteringen in de conditie van patiënten. "Een blik in de behandelkamer van 1980 en die van heden zou volstaan om te overtuigen." De verhoogde effectiviteit werd niet alleen bereikt door nieuwe geneesmiddelen, maar ook door betere combinaties van medicijnen en een betere timing van de therapie.

Bijwerkingen

De bijwerkingen van de gebruikte medicijnen kunnen volgens Breedveld worden teruggedrongen door alertheid en de inzet van begeleidende geneesmiddelen. "Nieuwe ontstekingsremmers geven minder bijwerkingen zoals maagzweren en bloedingen. Het meest gebruikte middel methotrexaat heeft zodanige bijwerkingen dat de behandeling soms moet worden gestaakt. Recent is in Nederlands onderzoek aangetoond dat een dagelijkse vitaminetablet foliumzuur veel van deze bijwerkingen voorkomt."

Ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan trok het Reumafonds 5 miljoen gulden extra uit voor onderzoek naar artrose of gewrichtsslijtage. Hier lijden in Nederland 650.000 mensen aan. Ook presenteerde het fonds het boek "Reuma verrast je", dat een beeld geeft van 75 jaar reumabestrijding. Het eerste exemplaar was voor koningin Beatrix.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.