+ Meer informatie

Bedrijfsleven ontevreden over Voorjaarsnota

2 minuten leestijd

Het Verbond van Nederlandse Ondernemingen (VNO) zegt allerminst verrast te zijn door de Voorjaarsnota van minister Van der Stee, We vinden erin bevestigd dat de problemen voor 1981 niet zijn opgelost, aldus de werkgeversorganisatie in een reactie.

Zelfs de 1,1 miljard gulden extra aardgasbaten zijn ondanks de toezeggingen die het kabinet herhaalde malen heeft gedaan niet aangewend voor versterking van het bedrijfsleven. Ze zijn daarentegen gebruikt om minder te hoeven ombuigen. Dit is zorgelijk omdat ook het jaarverslag van de Nederlandsche Bank de noodzaak aangeeft om een groter deel van het nationaal inkomen aan investeringen te besteden. Dit alles legt nu al een zware hypotheek op de begroting van 1982, aldus het VNO.

Het Koninklijk Nederlands Ondememersverbond (KNOV), de organisatie van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, is teleurgesteld dat het kabinet nog steeds de knoop over de voorgenomen verhoging van benzine- en dieselaccijnzen niet heeft doorgehakt, aldus het KNOV in een reactie op de Voorjaarsnota. Nu 1 mei, de voorgestelde ingangsdatum van deze accijnsverhoging, voor de deur staat, neemt de onrust onder de ondernemers, vooral in garagebedrijven en de vervoerswereld, zienderogen toe.

Dat het kabinet, overigens dwars tegen een Kamermeerderheid in, nog steeds vasthoudt aan deze accijnsverhogingen, vindt het KNOV ronduit schandalig. De invoering per 1 mei zal betekenen dat de ondernemers in de betrokken branches zelf voor de accijnsverhogingen moeten opdraaien. Doorberekening ervan in de prijzen van de brandstoffen is achteraf uitgesloten en dat in bedrijfstakken die toch al zware verliezen lijden als gevolg van de teruglopende bestedingen, aldus het KNOV. Ook deze Voorjaarsnota toont volgens het KNOV keihard aan dat drastische ombuigingen van de overheidsuitgaven meer dan ooit noodzakelijk zijn. Het KNOV vreest dat het uitstellen van deze ombuigingen tot na de totstandkoming van een nieuw kabinet veel te laat zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.