+ Meer informatie

Sovjet-maarschalk bezoekt Warschau

Topoverleg met Poolse leiders

2 minuten leestijd

WARSCHAU — De opperbevelhebber van het Warschaupact, de Russische maarschalk Viktor Koelikov, heeft zaterdag een onverwachte ontmoeting gehad met de Poolse partijleider Stanislav Kania en premier Wojciech Jaruzelski, zo heeft persbureau PAP gemeld.

Tijdens de ontmoeting met Kania en Jaruzelski, die tevens minister van defensie is, werd het belang benadrukt van een „gezamenlijk optreden bij de verdediging van vrede en socialisme van Polen verschillende Russische oorlogsmonumenten zouden zijn geschonden. Het incident is veroordeeld door zowel de Poolse communistische partij als de onafhankelijke vakbeweging Solidariteit, die op een nader onderzoek heeft aangedrongen. In een televisieverslag werd er maandagavond melding van gemaakt dat de regering had vastgesteld dat een aantal Polen de Russische soldaten in het land hadden „beledigd en onheus bejegend". Warschau herhaalde deze week verschillende malen dat dergelijke praktijken ontoelaatbaar zijn.

Ook de onafhankelijke vakbeweging heeft de afgelopen dagen verschillende activiteiten van de Russische troepen in het land aan de kaak gesteld. Er bevinden zich naar schatting 25.000 Russische strijdkrachten in het westelijke buurland.

In de Russische pers wordt weer in toenemende mate kritiek geleverd op de toestand in Polen. Verschillende grote kranten in de Sovjet-Unie hadden zaterdag weer plaats ingeruimd voor conimentaren waarin sprake was van een afglijden van Polen in een staat van chaos en wetteloosheid. Er werd opnieuw voor gewaarschuwd dat het communistische systeem in Polen wordt bedreigd door extremistische elementen, binnen de vakbeweging.

Zaterdag beschuldigde het officiële Russische vakbondsblad Troed de leiders van Solidariteit ervan misdadig op te treden tegen critici. „Boycots, sabotage en vervolging zijn de middelen waarmee wordt opgetreden tegen degenen die zich durven uitspreken tegen de besluiten van de leidinggevende organen van Solidariteit of de personen die daarvan deel uitmaken," aldus Troed.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.