+ Meer informatie

Luthersen in VS nemen verklaring tegen abortus aan

2 minuten leestijd

WASHINGTON - De grootste Lutherse Kerk in Amerika —de Evangelical Lutheran Church of America— heeft tijdens haar algemene synode een verklaring aangenomen tegen abortus.

Het was de tweede synode sinds drie lutherse kerkverbanden één zijn geworden in 1987. De 5,5 miljoen leden tellende Evangelical Lutheran Church of America is ontstaan uit de Lutheran Church in America (LCA), de American Lutheran Church (ALC) en de Evangelical Lutheran Church in Amerika (ELCA).

Deze synode stond in het teken van de grote financiële en organisatorische problemen die de hereniging met zich meebracht. Maar ook in het teken van een debat over abortus, dat uiteindelijk uitmondde in een anti-abortusverklaring van de synode. Deze uitslag zal de progressieve vleugel van deze kerk -die toen de oecumene en eenwording zo enthousiast voortgedreven heeft— aan het nadenken zetten. Net als binnen de grootste presbyteriaanse kerk gebeurd is, hebben ze ontdekt dat de grote 'vereniging' hun positie eerder verzwakt dan versterkt heeft.

Opvallend aspect van deze synode vormden de zichtbare grenzen van de oecumene met andere kerken. Aan de ene kant heeft de synode vele gastsprekers van andere kerken aangehoord: er waren vertegenwoordigers van de Wereldraad van Kerken, de Amerikaanse Nationale Raad van Kerken, de Orthodoxe Kerk, de Presbyteriaanse Kerk, de Anglicaanse Kerk en van een roomse bisschop. Aan de andere kant hebben de gedelegeerden ontdekt dat deze "oecumene" anders kan uitpakken dan verwacht. Tijdens de discussie over abortus heeft een brief van de roomse aartsbisschop van New York de ronde gedaan, die de lutherse broeders en zusters opriep zich uit te spreken tegen abortus. Vele geïrriteerde luthersen ontdekten dat hun omhelzing van het "gesprek met Rome" ook inmenging van de paus met zich meebracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.