+ Meer informatie

TBR voor vergiftigen echtgenoot en kind

Officier Justitie blijft bij eis: ,

2 minuten leestijd

UTRECHT — Terbeschikkingstelling van de regering en ontslag van rechtsvervolging. Dat eiste officier van Justitie mevr. A. van Breukelen vrijdag tegen de 32-jarige M. H. die zich voor de rechtbank in Utrecht moest verantwoorden omdat zij vorig jaar december in een zwaar gestoorde, psychotische toestand haar man (38) en haar 2-jarige zoontje met een enorme dosis slaappillen om het leven bracht.

Omdat de wereld zo slecht was en ze voor zichzelf en haar naaste omgeving geen perspectief meer zag, kwam de vrouw, die al lang aan ernstige depressies leed, tot haar fatale daad. Ze diende niet alleen haar man en haar zoontje maar dok zichzelf een grote dosis slaappillen toe, die normaliter dodelijk zou zijn geweest. Alleen door een toevallige samenloop van omstandigheden werd haar leven op het nippertje gered.

Gesloten deuren

Vrijdag behandelde de rechtbank de zaak op verzoek van de advocate van H. achter gesloten dueren. De advocate, mevr. mr. P. van Luyn, vreesde dat haar cliënte in een zaal vol pers en publiek volledig dicht zou klappen.

Na afloop van de zitting gaven de officier en de verdediging wel een toelichting. Daaruit bleek dat de psychiatrische observatiekliniek (POK) meende dat de vrouw destijds in zo'n zwaar psychotische toestand verkeerde dat de feiten haar niet strafrechtelijk konden worden aangerekend. Gedwongen behandeling in het kader van de TBR achtte de POK echter ook niet nodig. De vrouw is na haar daad via een soort schokeffect langzaamaan weer bij haar positieven gekomen. „Ze is als een phoenix uit de as herrezen", aldus de psychiaters in het POK-rapport. Verdere uitgebreide psychiatrische behandeling is wel nodig, maar dat kan op vrijwillige basis, niet via TBR, aldus het rapport. Ook kans op herhaling achten de psyciaters uitgesloten.

Wel dwang

De officier van Justitie was daar echter niet van overtuigd en meende dat gedwongen behandeling via TBR wel nodig was. Ze wees er op dat de vrouw eerder ook al een paar keer een zelfmoordpoging had ondernomen. Ze was toen vrijwillig behandeld maar ze had zich uiteindelijk toch aan die behandeling onttrokken, aldus de officier van Justitie. Uitspraak vrijdag 12 juni.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.