+ Meer informatie

Centraal Nederland vermindert diensten

Tegemoetkoming aan minister

2 minuten leestijd

AALSMEER — In de dit najaar verschijnende nieuwe dienstregeling van de NV Vervoermaatschappij Centraal Nederland worden de diensten in de weekeinden, de avond- en vroege ochtenduren ingekrompen, onder de nieuwe regeling zullen ongeveer 5 procent minder kilometers worden gereden dan thans het geval is.

Centraal Nederland, die dit vrijdag bekend heeft gemaakt, wil hiermee een antwoord geven op de suggestie van minister Westerterp van Verkeer en Waterstaat om de diensten aan te passen aan de actuele vraag naar vervoer. Men heeft getracht de nieuwe dienstregeling voor de klanten nog acceptabel te houden en zo te bezuinigen, dat onder het personeel geen ontslagen zullen vallen.

Bundeling

Verschillende lijnen zullen in de nieuwe dienstregeling in bundels samenkomen. Zij bieden zo gezamenlijk een hoge frequentie. Als op de desbetreffende lijnstukken gecombineerd wordt gereden, wordt er veel bespaard en hebben weinig mensen er last van. Wel moeten sommigen een extra overstap maken.

De besparingen zijn verdeeld over vrijwel alle lijnen. Zo konden alle verbindingen in stand worden gehouden en behoefden geen verbindingen geheel te vervallen.

Er komen dus in het CN-vervoergebied geen mensen zonder openbaar vervoer, wel met minder openbaar vervoer. Tenminste als de rijksverkeersinspectie en de minister akkoord gaan met de plannen, wat wel wordt verwacht.

De directie van Centraal Nederland zegt wel begrip te hebben voor de financiële problemen van de minister, maar het hogelijk te betreuren dat dit noodzakelijk is geworden. De bedrijven staan met de rug tegen de muur en kunnen niet anders dan domweg het voorzieningsniveau en de werkgelegenheid omlaag brengen. Met de nieuwe dienstregeling wordt in ieder geval geprobeerd het zeer zo te verdelen, dat het zo min mogelijk pijn doet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.