+ Meer informatie

Volautomatische kassa binnenkort in bedrijf

Vertrouwde caissière overbodig

2 minuten leestijd

UTRECHT — Klanten in grote supermarkten zullen binnen enkele jaren bij de uitgang niet meer de vertrouwde caissière ontmoeten, maar moeten zelf afrekenen bij een onbemande volautomatische kassa.

Plannen voor een dergelijke geavanceerde afrekenautomaat liggen althans op de tekentafel bij de computerbedrijven, aldus de „bondskrant" van de dienstenbonden FNV die deze ontwikkeling met grote zorg tegemoet zien. De caissière zal namelijk verdwijnen.

Dergelijke afrekensysternen worden mogelijk door de zogenaamde streepjes-code, die in Nederland nu al op zo'n 1000 produkten voorkomt. Ben rijtje op de verpakking gedrukte dunne en dikkere streepjes, waarin alle informatie van het desbetreffende produkt ligt opgeslagen, wordt door de, caissière afgetast met een elektronische leespen, waarna automatisch op de kassa het bedrag en de naam van het produkt verschijnt.

Lopende band

De streepjes-code kan ook.worden afgetast door het produkt over een gleuf met licht te schuiven in het ,,scannings-station", zoals de kassa in dit geval heeft. En dat laatste nu kan de klant ook uitstekend zelf doen. Het produkt verdwijnt dan na te zijn „gescand" direct via een lopende band in een afgesloten ruimte, bijvoorbeeld een koepel van jjlexiglas. Bij onjuiste doorvoer stopt de band, zodat de klant het nog eens moet proberen.

Zijn alle boodschappen tenslotte in die afgesloten ruimte beland, dan neemt de klant zijn creditcard, steekt deze in een aangeduide gleuf en toetst daarna een controlecode in, die de echtheid van de kaart moet waarborgen. Dan komt er vervolgens een telstrook tevoorschijn met alle artikel-gegevens en het totaalbedrag. De computer werkt tegelijktertijd de voorraadadministratie bij. Het totaalbedrag vande boodschappen wordt automatisch van giro of bank van de desbetreffende klant afgeschreven. Daarna gaat de plexiglazen koepel open en de klant kan de boodschappen meenemen. Er hoeft geen caissière meer aan te pas te komen, aldus de dienstenbonden.

Minder fouten

Volgens de grootwinkelbedrijven heeft de nu al toegepaste streepjes-code voor de klant het voordeel dat de kassabon beter leesbaar is, dat er minder aaiislagfouten voorkomen en dat er minder kans is op uitverkochte artikelen omdat de computer de voorraad feilloos bijhoudt. De caissières die met dergelijke systemen werken hoeven volgens de dienstenbonden alleen nog maar de handvaardigheid te bezitten om de artikelen over het scanningsstation' te leiden. Dat hoeft niet eens zo precies te gebeuren. Ook een schuine stand kan door de lichtbundel worden „gelezen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.