+ Meer informatie

,Redders' democratie schaden het land

Premier Gandhi kondigt maatregelen aan

2 minuten leestijd

NIEUW DELHI — Premier Gandhi van India heeft in een dinsdag gehouden radiotoespraak verklaard dat de democratie in haar land „ernstige schade is toegebracht door hen die zich voordoen als redders van de democratie". Haar regering heeft zich nu ervoor ingezet het volk „weer in het spoor te zetten" opdat het land zich snel zal kunnen ontwikkelen. Zij heeft nieuwe economische maatregelen aangekondigd die beogen de arme stads- en plattelandsbevolking te helpen en ernstige straffen in het vooruitzicht gesteld voor belastingontduikers, smokkelaars en grondspeculanten.

Volgens de premier bestaan er geen magische remedies voor de economische problemen en moet men van haar program geen radicale nieuwe voorstellen verwachten. Er is slechts een toverkracht die de armoede kan doen verdwijnen en dat is „hard werken, gepaard met een helder inzicht, een ijzeren wil en sti'ikte discipline". De onlangs afgekondigde noodtoestand verschaft naar haar mening het land een nieuwe kans om voort te gaan met zijn economische taken. ,.Als de mist van de haat enigszins is omgetrokken kunnen wij onze economische doelen met grotere helderheid en urgentie zien".

AFSCHAFFING

De premier beloofde een eind te zullen maken aan de op het platteland nog voorkomende slavenarbeid. Dergelijke nog bestaande contracten zullen onwettig worden verklaard. De invordering van schulden van landarbeiders en kleine boeren zal worden opgeschort en de regering zal ervoor zorgen dat zij krediet krijgen.

ZWARE STRAFFEN

Haar scherpste taal reserveerde mevrouw Gandhi voor speculanten in onroerend goed en belastingontduikers. De straffen zullen streng zijn. Ze zei dat ten koste van de natie fortuinen zijn verdiend aan de speculatie in grond en dat een groot gedeelte van het zwarte geld in de bouw van luxueuze huizen is verdwenen om daardoor de belasting te ontlopen. De smokkel zal scherp worden bestreden. De eigendommen van smokkelaars zullen in beslag genomen worden.

Mevrouw Gandhi besloot haar toespraak met de opwekking alle schouders onder de komende taak te zetten. „Er is nu een kans de nationale geest van avontuur terug te winnen".

„ONDERGRONDS"

De tegenstanders van de regering Gandhi, de (niet-communistische) politieke partijen, zijn voornemens ondergrondse strijd tegen de regering te leveren in weerwil van het feit dat hun voornaamste leiders achter de tralies zitten. Tevens is dinsdag bekend geworden dat militanten leden van rechtse nationalistische Hindoegroepen met de 'bedoeling moeilijkheden te veroorzaken, New Delhi binnentrekken. Door een volgeling van de gevangengezette oppositieleider Narajan is gezegd: „De ondergrondse activiteit zal zeker doorgaan. Dit is niet het einde van de zaak".

In de staten Binar en Goejarat en de steden Calcutta en Bombay zou al gedemonstreerd zijn tegen het instellen van de noodtoestand door de regering. Volgens de bepalingen zijn samenscholingen van meer dan vijf mensen verboden en kunnen deze worden gestraft, zonder' dat men hiertegen kan opkomen, met een jaar gevangenis.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.