+ Meer informatie

Christelijke school Rheden bestaat eeuw

2 minuten leestijd

RHEDEN - In de laatste week van mei is het een eeuw geleden, dat aan de Arnhemseweg in Rheden een school voor christelijk nationaal onderwijs werd geopend. De organisatoren bieden een uitgebreid feestprogramma aan. Tevens brengen zij een jubileumboekje uit, waarin een en ander over de geschiedenis van het christelijk-nationaal onderwijs in Rheden te lezen valt.

De feestelijke activiteiten bestaan onder meer uit spelletjes, die voor de kinderen georganiseerd worden. Vrijdagavond kan men het bestuur van het school feliciteren. Het hoogtepunt van de festiviteiten vormt de zaterdag. Dan houdt men een reünie voor oud-leerlingen.

Men zal een film draaien over oud-Rhenen en een tentoonstelling inrichten waar oude klassenfoto's te zien zullen zijn. Bovendien hoopt men een aktie te houden ten bate van een christelijke school in Brazilië.

Niet gemakkelijk
Dat het christelijk-nationaal onderwijs het in Rheden niet altijd even gemakkelijk heeft gehad, valt wel op te maken uit de geschiedenis van de school. Zo moesten de ouders in de beginjaren de kosten van het onderwijs bijna geheel voor eigen rekening nemen. Ouders, die hun kinderen naar de „staatsschool" stuurden, hoefden slechts een kleine bijdrage te leveren. De gemeente betaalde immers bijna alles.

In de Tweede Wereldoorlog verwoestte het geschut van de geallieerden de school voor een groot deel. Na de oorlog werd de school weer opgebouwd. Dat het christelijk-nationaal onderwijs ondanks deze en nog andere moeilijkheden zich heeft uitgebreid, blijkt wel uit het feit, dat men in 1975 een tweede school voor lager onderwijs opende.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.