+ Meer informatie

IN DE TEGENAANVAL

3 minuten leestijd

De kerk zit vandaag in de hoek waar de klappen vallen. Konden we tot zo’n tien jaar geleden misschien nog denken dat de ontkerkelijking aan de deur van de kleine orthodoxe kerken voorbij zou gaan, inmiddels weet iedereen beter. Waar ligt dat aan? Is het christelijk geloof niet meer bij de tijd? Kan het niet tegen de huidige stand van zaken in de wetenschap op? Nu, het valt niet te ontkennen dat allerlei wetenschappelijke onderzoeksresultaten met betrekking tot de ouderdom van de aarde en het heelal en met name de evolutietheorie ons voor lastige vragen stellen.

Prof.dr. C. Dekker is een vooraanstaand wetenschapper in ons land, winnaar van de Spinoza-prijs 2005 en een evangelisch christen. Hij heeft zich zijn werk als hoogleraar samen met anderen helemaal gegeven aan de vragen rond het uiteengaan van moderne wetenschap en christelijk geloof. Zo was hij als redacteur actief betrokken bij de uitgave van drie wetenschappelijke bundels, onder meer over de vragen rond schepping, evolutie en ‘Intelligent Design’.

Dat zijn brandende vragen, maar zijn we hier bij de diepste oorzaak van het proces van kerkverlating? Zijn het rationele vragen die de gemiddelde Nederlander het meest bezig houden? Samen met Martine van Veelen en Reinier Sonneveld heeft Dekker ook nog de tijd gevonden om twee andere bundels uit te brengen. De eerste - Hete hangijzers - verscheen eind 2009 en beleefde inmiddels al een derde druk, de tweede - De crux - kwam vorig jaar uit. Het eerste boek loopt 17 ‘kritische vragen aan het christelijk geloof (zo de ondertitel) langs, zoals waarom we aan de Bijbel bijzonder gezag toekennen, of een God van liefde geweld kan gebruiken (prof. Peels), schepping en evolutie, de hel, de drie-eenheid, het christelijk geloof en andere religies (met een aparte bijdrage over de islam). Telkens is er een bijdrage van een christenwetenschapper over de vragen die in geding zijn, en volgt er een korte, vaak wat meditatieve of columnachtige reactie van een of meer anderen. Om redenen van ruimte noem ik slechts één bijdrage, die zowel qua inhoud als toon een hoogtepunt vormt, die van Herman van Wijngaarden over ‘Christenhomo dankzij en ondanks de homobeweging’.

Waar de eerste bundel nog vooral het denken aanspreekt, richt de tweede bundel zich meer op het hart. De verhalen van de wetenschappers én christenkunstenaars zijn hier (nog) persoonlijker en onder de reacties zijn gedichten en afbeeldingen van kunstwerken.

Het zijn allebei boeken om onder handbereik te houden en bij het lezen en niet alleen je hoofd, maar ook je hart aan op te halen. Er komen vandaag vragen op ons af, waarvoor we niet mogen weglopen. Als we uit ondervinding weten dat we voor woorden van eeuwig leven alleen bij Christus terecht kunnen, is er alle reden voor een gerichte tegenaanval. Daar bieden deze boeken hulp bij. Aanbevolen dus!

n.a.v. Martine van Veelen & Cees Dekker (red.), Hete hangijzers. Antwoorden op 17 kritische vragen aan het christelijk geloof. Uitg. Buijten en Schipperheijn Amsterdam 20103 312 blz., € 19,50 en Cees Dekker & Reinier Sonneveld (red.), De Crux. Christenen over de kern van hun geloof. Uitg. Buijten & Schipperheijn Amsterdam 2010, 288 blz., € 19,90.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.