+ Meer informatie

Meer gehandicapten doen beroep op gvt's

Aantal thuiszitters neemt nog steeds toe

2 minuten leestijd

UTRECHT — Gezinsvervangende tehuizen (gvt) voor mensen met een verstandelijke handicap krijgen een steeds groter aanbod te verwerken. Van zwaarder gehandicapten die een beroep doen op het gvt tot een groeiend aantal zelfstandig wonende gehandicapten die enkele uren per week hulp nodig hebben.

Dit blijkt uit de nota "Dienstverlening in diversiteit", die vanmiddag door de Fiad-Wdt, de Vereniging van instellingen voor dienstverlening aan mensen met een verstandelijk handicap, aan de Vereniging van Nederlandse Ziekenfondsen is aangeboden.

„We zullen ons moeten realiseren dat de problematiek van de wachtlijsten in de toekomst alleen maar verder zal toenemen. Steeds meer mensen willen hulp en door de vergrijzing moeten meer verstandelijk gehandicapten in het gvt verzorgd worden", zegt directeur J. A. Zwitser in een toelichting.

Steeds meer verstandelijk gehandicapten die vfoeger in een inrichting terecht kwamen, kiezen voor meer zelfstandigheid in een gezinsvervangend tehuis. De gvt's proberen op deze vraag in te spelen door voor verstandelijk gehandicapten naast de oude opvang ook te zorgen voor projecten zelfstandig wonen, weekenden vakantieopvang en ondersteuning van familie door thuishulp.

Een groot probleem waar de gezinsvervangende tehuizen mee kampen is het aantal thuiszitters. Zwitser ziet de toenemende vergrijzing en het commerciëler worden van de sociale werkplaatsen als oorzaak dat veel verstandelijk gehandicapten overdag geen zinvolle besteding buiten de deur kunnen vinden. „Er komen gelukkig steeds meer mensen in onze huizen die zestig jaar of ouder worden. Maar die gaan juist niet meer naar de sociale werkplaats en zitten overdag thuis. Verder stellen de sociale werkplaatsen zelf steeds hoger eisen aan de mensen, waardoor lang niet iedereen er terecht kan", constateert Zwitser.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.