+ Meer informatie

Gezaghebber St. Maarten

INSPECTEUR AFGETREDEN

2 minuten leestijd

PHILIPSBURG/ORANJESTAD — De politie-inspecteur van Sint Maarten Remy Zaandam heeft na een conflict met geza^ebber R. O. van Delden het eiland verlaten en is naar Aruba teruggekeerd. De gezaghebber beschuldigde de inspecteur ervan dat hij zijn bevelen niet uitvoerde en dat hij daarom als plaatselijk hoofd van de politie de directe leiding van het korps op zich nam.

Inspecteur Zaandam zou eind deze week na een verblijf van drie jaar op het eiland de leiding van het korps overdragen aan zijn opvolger, maar heeft nu zonder afscheid te nemen Sint Maarten verlaten. De moeilijkheden ontstonden doordat de gezaghebber van de bvenwinden Van Delden het niet eens was met de bewaking van de Voorstraat, waaraan het afgebrande bestuurskantor ligt. Hij wilde een permanente bewaking voor het kantoor van de eilandontvanger. De politie-leiding op Sint Maarten stelde echter dat er reeds drie man in de Voorstraat op wacht stonden, namelijk twee bij het afgebrande bestuurskantoor en een in de omgeving, zodat er voor het vlakbij gelegen kantoor van de ontvanger geen extra man hoefte te worden ingeschakeld.

CONFLICT

De gezaghebber stelde toen tegenover onder-inspecteur Curlel dat de politie al zijn orders niet uitvoerde en dat hij daarom de directe leiding van het korps van politie had overgenomen. De onder-inspecteur nam dit niet en ging naar huis. Bij zijn vertrek kreeg hij van de gezaghebber te horen, dat hij niet langer op het elland gewenst was. Later kwam hij op verzoek van inspecteur Zaandam weer in dienst. In het politiekorps van Sint Maarten, waar men weinig voor een directe leiding van de gezaghebber voelt, was woensdag de stemming mineur. De situatie verergerde toen daarop bekend werd dat Inspecteur Zaandam vroegtijdig zou vertrekken.

Een diep teleurgestelde inspecteur Zaandam verklaarde na aankomst op Aruba dat hij steeds met veel plezier op Sint Maarten heeft gewerkt. „Men moet niet vergeten dat ik geen politicus ben, maar een politieman. Op deze wijze heb ik altijd mijn werk gedaan en daarom kan ik de bovenwindse periode met opgeheven hoofd afsluiten', aldus inspecteur Zaandam.

COMPROMIS

Inmiddels is de vakbondsleider Willy Haize weer op vrije voeten gesteld na een arrest van drie dagen. Hierdoor is het kort geding, dat donderdag zou dienen en was aangespannen door het Antilliaanse statenlid Papa Godett van de rol geschrapt. Willy Haize werd kort na de brand van het gezaghebbersgebouw en bestuurskantoor maandag j.l. aangehouden. Hij werd verdacht van brandstichting c.q. enig misdrijf waardoor de algemene veiligheid van persnen en goederen in gevaar wordt gebracht. -

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.