+ Meer informatie

Ex-koning toegang tot Roemenië geweigerd

Visum op 't laatste nippertje ingetrokken

2 minuten leestijd

GENEVE/BOEKAREST - Exkoning Michael van Roemenië heeft gisteren moeten afzien van zijn plan om voor het eerst sinds 1948 weer een bezoek aan zijn land te brengen. Hij stond geboekt voor een Swissair-vlucht van Zurich naar Boekarest, maar de directie van de Zwitserse maatschappij besloot hem niet aan boord van het vliegtuig toe te laten nadat de overgangsregering van Roemenië het visum van de oud-monarch had ingetrokken.

ballingsoord bij Genève naar Zurich onderweg, toen de beslissing van de regering in Boekarest bekend werd. Ook de visa van zijn vrouw en dochter waren ingetrokken.

Op een korte persconferentie op het vliegveld van Zurich zei de 68-jarige ex-koning dat de beslissing van de regering hem onbegrijpelijk voorkwam. „Het zou een strikt privébezoek zijn geweest", zei de koning, die zijn Britse paspoort omhoog hield om het daarin gestempelde Roemeense visum te tonen. Hij voegde er aan toe dat hij „zo spoedig mogelijk" toch naar zijn land wildp reizen, was al met zijn ,-, , ,

De ex-koning vrouw koningin Anne en oudste Gevaar voor geweld dochter prinses Margarita van zijn

Het Roemeense persbureau Rompres deelde mee dat tot intrekking van het visum was besloten, omdat de ex-koning niet wilde ingaan op een verzoek van de regering om het bezoek uit te stellen tot na de verkiezingen van 20 mei. Als reden voor het niet toelaten van de koning gaf de regering, dat het bezoek zou kunnen leiden tot „uitingen van geweld" onder de Roemeense bevolking. „Het bezoek en de publiciteit daaromheen kunnen tot ongewenste ontwikkelingen leiden in de verkiezingscampagne en nieuwe emoties doen oplaaien", aldus de verklaring van de regering.

Roemeense rechtbanken hebben veertien mensen tot gevangenisstraffen van drie tot zes maanden veroordeeld omdat ze „scherpe of zware voorwerpen" bij zich hadden tijdens etnische rellen die zich vorige maand hebben voorgedaan in de Transsylvaanse stad Tirgu Mures. Dit heeft de Roemeense regering gisteren bekendgemaakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.