+ Meer informatie

Debuut Zweedse christen- democraten

Bijbelse waarden slaan aan bij geseculariseerde Scandinaviërs

4 minuten leestijd

STOCKHOLM - Twee Zweedse partijen maken zich op om voor het eerst in hun bestaan in het parlement aan de slag te gaan: de Christendemocratische Gemeenschapspartij en de Nieuwe Democratie. Het debuut van de eerste mag een klein wonder heten. In het geseculariseerde Zweden is bijna niemand meer christelijk, maar toch lukt het een partij met de Bijbel als richtsnoer in het parlement terecht te komen.

De meest recente opiniepeiling geeft aan dat de Kristdemokratiska Samhallspartiet (KDS) bij de aanstaande zondag te houden parlementsverkiezingen op 8,1 procent van de stemmen kan rekenen. Dat is ruimschoots voldoende om in het Zweedse parlement vertegenwoordigd te worden. In het Scandinavische land ligt de kiesdrempel op 4 procent.

Als het meezit, kunnen de Zweedse christen-democraten na zondag al in de regering komen. De rustige partijsecretaris Ingvar Svensson in het kleine kantoor van de partij aan de Malargatan in het centrum van Stockholm: „De drie grote niet-socialistische partijen, de conservatieven, de liberalen en de agrarische Centrumpartij willen met ons een regeringscoalitie vormen".

Sleutelpositie

„Zoals het er nu naar uitziet, zullen de sociaal-democraten niet de meerderheid in het parlement behalen, zelfs niet met de steun van de communistische partij hier in het land".

De christen-democraten zitten er echter niet om te springen al onmiddellijk in de regering te komen. „Liever doen we eerst drie jaar ervaring op in het parlement tot de volgende verkiezingen. Tot dusver zijn we alleen vertegenwoordigd geweest op plaatselijk en districtsniveau. Maar als mocht blijken dat onze steun nodig is om de niet-socialistische partijen aan de macht te helpen, dan doen we gelijk mee", aldus Svensson, wiens stem bij de laatste woorden veel krachtiger klinkt.

Partijvoorzitter Alf Svensson -geen broer van de partijsecretariskent behalve het nastreven van een politiek gebaseerd op bijbelse waarden maar één hoofddoel: „We zijn niet-socialististen en werken aan een machtswisseling". Het is de christendemocraten er dus alles om te doen premier Larsson en zijn mensen te verdrijven.

Gezin centraal

Waarom zijn de christen-democraten zo gekant tegen de sociaal-democraten? „Hier in Zweden bemoeien de sociaal-democraten zich met alle facetten van het leven. In de jaren zestig is tijdens politieke debatten eens gezegd: „Alles is politiek". Nou de politici staken dus overal hun neus in. De mensen zijn dat beu. Ze willen meer vrijheid", verklaart Ingvar Svensson.

Hij geeft ter verduidelijking een voorbeeld. „Als in Zweden een echtpaar een kind krijgt, kan dat kind van zijn eerste tot zijn zevende levensjaar naar een crèche. De staat wil dat en betaalt dan ook grif de kosten. Wil een moeder zelf haar kind verzorgen, omdat ze denkt dat dat beter is voor haar kind, dan mag dat, maar krijgt ze geen uitkering. Dat is toch niet fair". nog bij 26 weken, al is er dan wel toestemming voor nodig.

Als christen-democraten zullen ze zich niet sterk maken voor een verbod op abortus, al zouden ze dat wel het liefst willen. „Je moet realistisch zijn. We zijn niet in een positie om het te verbieden. We willen eerst respect voor het leven bijbrengen. Tot dusver zag men in Zweden de vrucht als een deel van de vrouw. Abortus was, om het plat te zeggen, zoiets als het weghalen van een blindedarm. Wij zeggen dat de moeder en de embryo twee mensen zijn. En we merken nu al dat er naar ons geluisterd wordt. Er is hier een groeiend debat over het jonge leven. Dus misschien kunnen we later nog meer bereiken. We proberen het stap voor stap".

De Kristdemokratiska Samhallspartiet vindt in toenemende mate gehoor. „Het is een klein wonder", zegt Svensson. „In de jaren zestig lachten ze je hier uit als je vertelde dat je in God geloofde en naar de kerk ging. In Zweden gaat maar 3 .tot 5 procent 's zondags naar de kerk". Predikant

De christelijke partij hecht grote waarde aan het gezin. „Dat is toch begrijpelijk", stelt Svensson. „In een gezin krijgt een kind liefde van zijn ouders. En wie liefde ontvangt, kan ook anderen liefde geven. Bij een ontwricht gezinsleven gaan de kinderen de straat op om dingen te stelen of om zich te vergrijpen aan drugs", legt hij uit.

Abortus

Een ander, voor de Zweedse christendemocraten belangrijk punt is abortus. In Zweden is abortus sinds 1974 vrij. ledere vrouw mag voor de twaalfde week de vrucht laten weghalen. In sommige gevallen mag het

„Bovendien dachten ze dat we een sekte waren. Tegen dat imago hebben we vanaf de oprichting van de partij in 1964 moeten vechten. Gezien de opiniepeilingen zijn we dat kwijtgeraakt. Tegelijkertijd zie je dat mensen gaan beseffen dat christelijke waarden goed zijn voor de maatschappij. Dat verklaart een deel van ons succes".

Voor het andere deel van het succes wijst hij naar partijvoorzitter Alf Svensson, die in het dagelijkse leven ook nog predikant van een pinkstergemeente in de plaats Granna is. „Alf Svensson heeft charisma. De kiezers zien dat hij meent wat hij zegt. Als ik zeg dat hij meer vertrouwen geniet dan premier Carlsson, lieg ik niet".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.