+ Meer informatie

Expositie over verleden van Capelle a/d IJssel

Oudste voorwerpen uit kasteel Het Slot'

2 minuten leestijd

CAPELLE AAN DEN IJSSEL — In de muziekschool in de Dorpsstraat heeft de „Van Capellen Stichtmg" een tentoonstelling georganiseerd. Voor Capellenaren die al een gevorderd aantal jaren geleden hier geboren en daarna getogen zijn, vergemakkelijkt het daarin een blik terug te slaan.

De geschiedenis van Capelle gaat' echter verder terug dan de gemiddelde leeftijd der inwoners en daarom is het voor degenen die Capellenaar met de Capellenaars willen worden ook nuttig eens kennis te nemen van het tentoongestelde.

De oudste voorwerpen dateren uit de 13e eeuw als de naam Capelle reeds lang vanzelfsprekend is. Ze komen van opgravingen van „Het Slot", een kasteel waarvan het gevangenhuisje nog bestaat, maar dat historici nog altijd sterk tot de verbeelding spreekt.

Nachtwaken

De inwoners zullen zich achter de dikke muren wel veilig gevoeld hebben, maar voor de „gewone man" was extra beveiliging nodig. Geen politie, maar een door de overheid verplichte patrouillering door de burgers.

Volgens het vergeelde reglement werd er elke nacht gewaakt in de straten van Capelle. Ook moesten er blijkens de documen een aantal mensen geleverd worden voor de strijdkrachten van de keizer.

Later is het rustiger geworden in het dor^ aan de IJssel en was één nachtwaker voldoende om een oogje in het zeil te houden. Later is Aai Terlouw veldwachter geworden voor zestien gulden in het jaar. Als doodgraver verdiende hij 145 gulden per jaar en voor het aansteken van de lantaarns 31 gulden per jaar.

Foto's en documenten zijn in de muziekschool te bewonderen. Een merkwaardige overeenkomst is die welke is gesloten' met een pastoor teneinde een halt toe te roepen aan het stelen van aarde uit diens tuin aan de Keirklaan.

Uit de jonge geschiedenis spreekt de documentatie uit de laatste wereldoorlog de bezoeker aan. Over het inleveren van metalen maar ook de bestrijding van scabies, een schijrftziekte die door de gebrekkige hygiënische middelen allerwegen de kop op stak.

Hoe oud het dorp aan de IJssel is wordt niet uit de doeken gedaan. Aan de hand van de afbeeldingen zou rhen kunnen concluderen dat het minstens even oud of nog ouder is dan „de weg naar Kralingen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.