+ Meer informatie

Bij warm weer is de kans op voedselvergiftiging erg groot

3 minuten leestijd

Tijdens warm zomerweer zien voedselvergiftigende bacteriën hun kans schoon en kan een gezellige barbecue ontaarden in een collectieve buikloop of erger. Jaarlijks lopen naar schatting 1,5 miljoen Nederlanders een min of meer ernstige voedselvergiftiging op, die in 50 gevallen leidt tot de dood van het slachtoffer. In het julinummer geeft Het Beste een zestal adviezen om de salmonella op afstand te houden. * Verhit eieren, vlees en gevogelte door en door. Bak eieren aan beide kanten of kook ze minimaal 9 minuten. Braad vlees en gevogelte bij een oventemperatuurvan 165 graden om er zeker van te zijn dat de schadelijke bacteriën vernietigd worden. * Houd het schoon. Reinig handen en keukengerei met zeep. „Geen enkele bacterie overleeft een goede schrobbeurt met zeep en heet water", aldus Anne Leentvaar, hoofd van de afdeling Infectieziekten van de Amsterdamse GG & GD. * Zorg dat warm voedsel warm blijft en koud voedsel koud. Zet de koelkast op 4 graden of lager en houd de temperatuur van gerechten die warm worden gehouden boven de 60 graden. Koop gekoeld of ingevroren voedsel het laatst en zet het meteen na thuiskomst in het vriesvak. * Bij twijfel: weggooien! Eten dat per ongeluk een nachtje op het aanrecht is blijven staan kan het beste worden weggegooid, ook al zit er geen luchtje aan. Zelfs in de koelkast kunnen verse kip, gehakt en braadworst maar een paar dagen worden bewaard. Rosbief, biefstuk en gaar vlees blijven drie tot vijf dagen goed. * Ken de beperkingen van uw keukenapparatuur. Help uw magnetron een handje door de gerechten tijdens het bereiden regelmatig om te draaien of door te roeren. Neem de aangegeven tijd voor eventueel "nagaren" in acht. Plaats vlees en ovenschotels niet langer dan een uur van te voren in de koude oven. En als u een Römertopf gebruikt, zorg dan dat het vlees In niet te grote stukken wordt gesneden. een snikhete auto blijft liggen, kan een miniem aantal bacteriën zich razendsnel vermenigvuldigen. Verhit dit soort gerechten daarom altijd door en door. Let bij het kopen van voedsel in blik op schade aan de verpakking: blikken met deuken of een opbollende onder- en bovenkant kunnen bacteriën bevatten die de levensgevaarlijke aandoening botulisme veroorzaken.

Nevelspuiter
Lekker met water plenzen tijdens het ramen zemen heeft binnenshuis nogal wat gevolgen voor de vloerbedekking en de kleding. Verta brengt een ruitenwasser op de markt die is voorzien van een spuitpistool, zodat slechts een fijne nevel het raam bevochtigt. Het sop komt uit een reservoir in de steel van de wasser. Verder is het apparaat voorzien van een spons en een wisser Ook handig voor in de auto (de ruitenwasser kan met sop en al in de auto worden meegenomen). Kost ƒ 29,95 en is te bestellen via tel.nr 073-579130. 

Opberbzak
Een praktische nylon opbergzak voor in de auto. Snel te bevestigen aan elke stoel met hoofdsteun. Een geïsoleerde tas houdt dranken of etenswaren onderweg op temperatuur De tas is met klitteband bevestigd en is dus afneembaar. Dan kan hij zo mee het bos in als schoudertas. Merk: Micmac auto-organizer; prijs ca. ƒ 50,-. Meer informatie: Gees Klinkert B.V, Smirnoffstraat 6b, 9716 JS Groningen . <

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.