+ Meer informatie

Twee jaar cel gevorderd voor poging tot doodslag

HUZAAR SLOEG MET KAPMES

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De advocaat-fiscaal bij het Hoog Militair Gerechtshof, mr. F. J. G. Baron van Voorst tot Voorst, heeft woensdag twee jaar gevangenisstraf met aftrek gevorderd tegen de 21-jarige dienstplichtige Huzaar Iras S., gelegerd in het Westduitse Seedorf, wegens poging tot doodslag. De krijgsraad in Arnhem had beklaagde veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar en drie maanden.

iDe huzaair bad' zidh qp 3 maant jl. In cafetaria Wilhelm Teil in Botter diami — Ma het een en ander te hebben eedronken bemoeid met een ruzie tussen twee vrouwen. Een andere bezoeker, de 36-jariige M. W. ter Wal, maakte Ihdertegen bezwaar en er ontstond' een handgemeen tussen beiden. De eigenaar vara de oafetairia wist de tw,lst nog te susseni. Voor korte tijd evenwel, want bekJaagde droop •wel al maar zei terug te zullen komen.

Hij hield woord, maar hdj had zich — verstopt onder zijn jas — gewapend met een kapmes. Daarmee ging hij de bezoeker Ter Wal te lijf. Hij sloeg hem in de zij en in d'e nek en toeni het slachtoffer naar buiten vluchtte kreeg hij nog een slag op zijn hoofd voordat hij op het trottoir bloedend in elkaar zakte.

Volgens enkele getuigen was de huzaar „als een wilde" tekeer gegaan. „Het leek wel of hij bomen aan het kap en was", zo oordeelde een hunner. In ziijn verklaring tegenover de politie had beklaagde toegegeven, dat hij uiterst boos was. „Ik had het voornemen hem helemaal total-loss te öaan", zo had hij verklaard.

Uit het psydhdatrisch rapport bleek dat de huzaar volledig toerekeningsvatbaar moet wordten geacht. Overigens waren zijn beoordelingen in «iienst tot nu toe goed geweest.

De raadismam, kapitein H. L. van den Broeke, pleitte voor een zodanige straf, dat beklaagde deze in Nieuwersluis kan uitzitten. „Ik geloof niet dat hét hem goed zal doen als hij meer dan een jaar de cel in moet en dus naar de gevanigenis wordt gestuurd". , Het Hoog Militair Gerechtshof zal «p 21 augustus.arrest wijzen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.