+ Meer informatie

Begin: „Ik heb geduld"

1 minuut leestijd

JERUZALEM — Premier Menachem Begin van Israël heeft zondag toegegeven dat Israël zich in 1978 verplicht heeft de christelijke militie in Libanon met zijn luchtmacht te verdedigen tegen aanvallen van de Syrische luchtmacht. Die verplichting is Israël nagekomen toen zijn luchtmacht de vorige maand twee Syrische helikopters neerschoot tijdens het beleg van Zahle.

Begin sprak voorts de berichten tegen dat de Israëlische regering ongeduldig begint te worden over het uitblijven van resultaten van de missie van de Amerikaanse bemiddelaar Philip Habib. De Israëlische premier zei dat zijn land de pogingen om langs diplomatieke weg tot een oplossing van het conflict met Syrië te komen zal voortzetten zolang, er hoop op resultaat bestaat. „Ik heb een grenzeloos geduld van mijn moeder geërfd", aldus Begin na een kabinetsvergadering. „En we hebben geen tijdslimiet gesteld".

Israëlische kranten weten inmiddels te melden dat honderden Libische soldaten, uitgerust met onder meer luchtdoelgeschut, Katjoesja-raketwerpers en 130 mm kanonnen, in de afgelopen weken stellingen hebben betrokken rond de Palestijnse guerrillabases in Libanon. Van militaire zijde met Syrië zou erop zijn gewezen dat een regeling van het geschil met Syrië over de SAM-raketten ook het vertrek van de Libische troepen moet inhouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.