+ Meer informatie

EP aanvaardt rapport over kiesstelsel EU

Straatsburg wil uniformere procedure

2 minuten leestijd

STRAATSBURG - Het Europees Parlement heeft gisteren het rapport-Anastassopoulos met enkele kleine wijzigingen aangenomen. Het verslag van de Griekse rapporteur behelst het opstellen van een ontwerp voor een gemeenschappelijke verkiezingsprocedure voor de Europese Unie.

Het rapport is een poging tot meer eenheid te komen bij verkiezingen voor het europarlement. Tot nu toe hanteren de lidstaten overwegend eigen regels en procedures. Door hierin meer eenheid te brengen, hoopt het parlement het gezag en de herkenbaarheid bij de burgers te vergroten.

"Europese verkiezingen mogen niet slechts verkapte populariteitspeilingen zijn voor de landelijke politiek", aldus fractievoorzitter De Vries van de liberale ELDP gisteren tijdens een persconferentie.

Zondag

Het EP nam twee amendementen van de socialistische fractie PES aan. Het standpunt dat bij verkiezingen vanaf 2009 'echte' Europese lijsten moeten worden gehanteerd, wordt afgezwakt. De gewijzigde resolutie beveelt het instellen van één kiesdistrict naast de nationale lijsten als te bestuderen mogelijkheid aan. Ook staat niet vast hoeveel zetels hiervoor in aanmerking zouden moeten komen. De Commissie Institutionele Zaken had 10 procent van het totaal voorgesteld.

Andere voorstellen zijn het uitsluiten van dubbelmandaten en per lidstaat vrijwillig in te stellen kiesdrempels van maximaal 5 procent. Vanaf 2004 zouden landen met meer dan 20 miljoen inwoners kiesdistricten kunnen invoeren. Verder zou de EP-commissie de verkiezingen graag op een zondag in mei laten plaatsvinden. Bij bezwaren tegen deze dag zou ook een andere dag -zaterdag- als mogelijkheid kunnen gelden.

Nu het parlement het verslag-Anastassopoulos heeft goedgekeurd, is de Europese ministerraad aan zet. De raad moet het in Brussel met eenparigheid van stemmen eens zien te worden over de voorstellen van het EP. Wijzigingen op het rapport zijn mogelijk. Komen parlement en raad vervolgens tot overeenstemming over de nieuwe verkiezingsprocedure, dan kan het resultaat ter bekrachtiging aan de nationale parlementen worden voorgelegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.