+ Meer informatie

Vredesproces M-Oosten komt in gevaar

2 minuten leestijd

De Israëlische minister van economische zaken, Jossi Beilin, sprak op de Israëlische televisie van een ,,droevige morgen". Beilin zei echter te blijven geloven dat Israël moet doorgaan met het vredesproces.

De leider van de Palestijnse Autoriteit, Jasser Arafat, heeft de aanslag veroordeeld. Hij sprak van een ,,terroristische daad". Volgens Arafat was de aanslag bedoeld om het vredesproces te torpederen. Het leger heeft de Gazastrook en de Westoever van Israël voor Palestijnen afgesloten.

Israël en de Palestijnse Autoriteit hadden gehoopt morgen een akkoord over de uitbreiding van de autonomie te tekenen, hoewel het de laatste dagen al duidelijk was dat deze streefdatum niet gehaald kon worden. De Hamas en de Islamitische Jihad zijn tegen de vredesonderhandelingen met Israël. Als radicaal-islamitische bewegingen erkennen zij het bestaansrecht van Israël niet.

De Israëlisch-Palestijnse besprekingen over de uitbreiding van de Palestijnse autonomie in het Lot-hotel bij de Dode Zee werden vanmorgen op last van Rabin stopgezet. Hij zei echter dat ze in de loop van de dag zouden worden hervat.

Het is niet de eerste keer dat moslimfundamentalisten dood en verderf zaaien. Vorig jaar werden er bomaanslagen gepleegd op bussen in Afula, Hadera en Tel Aviv, waarbij tientallen doden vielen. In januari dit jaar werden zware bomaanslagen gepleegd bij een bushalte van soldaten in Beit Lid. In april werd een bus in de Gazastrook aangevallen. Bij deze aanslagen vielen tientallen doden. In Israël hoopte men de laatste tijd dat Jasser Arafat in voldoende mate was opgetreden tegen de extremistische fundamentalisten om een einde te maken aan de aanslagen.

De zware bomexplosies hebben bij veel Israëliërs de twijfel over het vredesproces doen toenemen. Zij vragen zich af van welke vrede er sprake is als de burgers niet meer veilig met de bus kunnen reizen. Volgens opiniepeilingen van de afgelopen dagen geven de Israëliërs bij verkiezingen de voorkeur aan oppositieleider Netanyahoe boven de huidige premier Jitschak Rabin.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.