+ Meer informatie

Grote ongeregeldheden in Assen met Zuidmolukkers

Agent gewond, brandstichting en zware vernielingen

3 minuten leestijd

ASSEN — Vannacht hebben Zuidmolukse jongeren in en om de wijk waar zij wonen in Assen opnieuw grote ongeregeldheden veroorzaakt. Bij een confrontatie tussen politie en jongeren werd een politieman door een kogel in de buik getroffen. In totaal werd ook in drie gebouwen brand gesticht.

Direct na het uitbreken van de rellen werd een mobiele eenheid van de politie van Assen ingezet. Tijdens één van de politionele acties werd een jjolitieman in de buik getroffen. Hij werd direct voor een spoedoperatie naar het Wilhelmina ziekenhuis overgebracht. Zijn toestand is momenteel redelijk.


Volgens een mededeling van de voorlichting van de gemeente Assen zijn vannacht twee kleuterscholen, door brand verwoest. Aan de Stadhouderslaan ging de kleuterspeelzaal „De Porken" in vlammen op, aan de Talraastraat de kleuterschool „Kleuterhaven". In 't Kievitsnest", de openbalij; kleuterschool aan het Zuidenveld kton een begin van brand worden geblust. De schade, die zou zijn aangebracht aan het Rode Kruisgebouw in Assen blijkt mee te vallen.


In de nachtelijke uren werden de blussingswerkzaamheden van de brandweer bemoeilijkt doordat vanuit de Molukse wijk gericht op de brandweerlieden werd geschoten. Boscherming van politie en pantserwagens was daarom noodzakelijk.

Wapens


Rond negen uur bevestigde de gemeientevoorlichting de aanhouding van een Molukker. Hij was in het bezit van een karabijn, waarin vermoedelijk scherpe patronen zouden zitten. De man werd door agenten gezien tussen flats in de Rabenhauptstraat. Zij vuurden twee losse flodders af, waarop de man in één van de flats vluchtte. Daair kon hij met z'n wapen worden gegrepen. Later bleek echter, dat het geen Molukker maar een Nederlander was. Volgens de Asser gemeentevoorlichüting was de man volkomen de kluts kwijt. In totaal zijn de afgelopen nacht drie pelotons van de mobiele eenheid in actie geweest.


Gisteravond waren de relletjes al begonnen. Enkele jonge Zuidmolukkers begonnen ruiten in te gooien met stenen. Anderen waren bezig met het zogenaamde „agentje-pesten". In eerste instantie deed de politie niets, om niet te provocerend op te treden tegen de jongeren. Later voerde echter een mobiele eenheid een charge uit en verrichtte men een aantal arrestatie. In de nacht en de vroege ochtend namen de rellen in hevigheid toe.


In de loop van donderdagmorgen werd het in Assen geleidelijk aan rustiger, al kwamen bij de politie nog wel meldingen binnen van echte of vermeende activiteiten van herrieschoppers.


Wel maakte de gemeente bekend dat alle leerlingen van kleuter- en lagere scholen 'voorlopig' naar huis waren gestuurd. Een nadere
toelichting werd niet gegeven. Rond het paleis van justitie in Assen,
waar het proces tegen de Zuidmolukse treinkapers en schoolbezetters
wordt gehouden, waren donderdagmorgen op een paar plaatsen borstweringen
van zandzakken aangelegd door de met karabijnen bewapende leden
van de mobiele eenheden, die rond het gebouw patrouilleren. De gemeente
Assen overweegt de hele binnenstad en de wijde omtrek rond het gerechtsgebouw vandaag af te zetten. B en W hebben de bevolking in een brief
meegedeeld met de mogelijkheid van deze afzetting rekening te houden.
Tijdstip en de manier waarop de binnenstad wordt afgesloten kon een
woordvoerder van de Asser gemeentevoorlichting nog niet meedelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.