+ Meer informatie

„Iraakse leger voor 15 procent uitgeschakeld"

1 minuut leestijd

WASHINGTON (RTR/AFP) Amerikaanse militairen en inlichtingendiensten hebben met behulp van computers berekend dat als gevolg van de wekenlange bombardementen zeker 15 procent van de Iraakse troepen in Koeweit is gedood of gewond geraakt. Dat heeft het Amerikaanse televisiestation NBC gisteren bericht.

Als de schattingen, gebaseerd op een „betrouwbaar computermodel", juist zijn, betekent dit dat zeker 81.750 van de 545.000 man troepen zijn uitgeschakeld, aldus NBC. Het televisiestation, dat niet bij name genoemde functionarissen citeert, zegt dat veel Iraki's werden gedood in hun bunkers en zandfortificaties aan het front in Koeweit en Zuid-Irak. De Tawkalna-divisise (in het westen van de Iraakse verdedigingslinie) zou zelfs 70 procent van haar gevechtskracht hebben verloren.

De militaire zegslieden wezen er echter wel op dat de geallieerden bij een eventuele aanval nog steeds met een formidabele legermacht zullen worden geconfronteerd. Een woordvoerder van het Pentagon wilde geen commentaar geven op het bericht.

Radio-Bagdad zei dat Irak klaar is voor de „beslissende" strijd. Volgens de radio hebben de geallieerden het bij het verkeerde eind als zij denken dat Irak „tekenen van angst en zwakte" vertoont. Irak is klaar voor de strijd. „De komende dagen zullen laten zien dat Irak vastbesloten is de overwinning te behalen", aldus radio Bagdad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.