+ Meer informatie

Kerkhistoricus Balke hoogleraar in Praag

1 minuut leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De kerkhistoricus dr. W. Balke (58) is benoemd tot gasthoogleraar aan de Karelsuniversiteit in Praag, de oudste universiteit van Midden-Europa. Aan de theologische faculteit zat hij een instituut voor de geschiedenis der Hussieten opzetten. Het betreft een halftime-baan voor de periode van vier jaar.

De benoeming is tot stand gekomen via het samenwerkingsverband tussen de Universiteit van Amsterdam en die van Praag, aldus prof. dr. K. A. Deurloo, dekaan van de Amsterdamse theologische faculteit. In oktober zal dr. Balke, hervormd predikant te 's-Graveland, in Praag zijn ambt aanvaarden met het uitspreken van een rede. Later in het jaar zal hij dezelfde rede in Amsterdam houden om het gezamenlijke karakter van de benoeming te onderstrepen.

Kairos

Dr. Balke, gepromoveerd op een proefschrift over Calvijn en de radicale dopers, staat bekend als „een uitstekend kerkhistoricus. Politiek gezien vind ik hem naïef', zo zegt prof. Deurloo, daarbij doelend op Balkes houding ten aanzien van Zuid-Afrika.

Twee jaar geleden weigerde de theologische faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen dr. Balke „wegens zijn herhaalde contacten met Zuid-Afrika" te benoemen tot bijzonder kerkelijk hoogleraar namens de Nederlandse Hervormde Kerk.

De faculteit was via de werkgroep Kairos onder druk gezet door een anoniem gemeentelid uit de gemeente van ds. Balke. Haar naam was, op het moment dat Balke werd afgewezen, niet bij de faculteit bekend. De hervormde synode had hem unaniem voorgedragen als bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de Reformatie en de Contra-Reformatie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.