+ Meer informatie

Roemeense regering schendt mensenrechten voortdurend

Amnesty International komt uit met situatierapport over Oostblokland:

3 minuten leestijd

LONDEN - Amnesty International beschuldigt de Roemeense regering van schendingen van de mensenrechten, zoals marteling, onjuiste rechtsprocedures en gevangenzetfing van dissidenten die probeerden het land te verlaten.

Amnesty verklaart in een 27 pagina's tellend rapport over de situatie in Roemenië dat er sprake is van een „aanhoudend patroon van schendingen van de mensenrechten". De organisatie zegt informatie te hebben ontvangen dat politieke gevangenen zijn gemarteld om bekentenissen te verkrijgen en dat aan beklaagden voor hun proces de toegang tot advocaten is ontzegd.

Andere dissidenten zijn op straat aangevallen, onder huisarrest geplaatst en ontslagen om kritiek op de regering in de kiem te smoren. Volgens Amnesty zijn honderden mensen gevangen gezet, omdat zij Roemenië wilden verlaten, terwijl prominente dissidenten die juist wilden blijven, over de grens zijn gezet.

De organisatie zegt te beschikken over bewijzen dat tientallen personen in Roemenië op politieke gronden gevangen worden gehouden. Hieraan wordt toegevoegd dat de documenten slechts betrekking hebben op een fractie van het totaal. „Vanwege de censuur en een atmosfeer van angst en wantrouwen in het land is het onmogelijk om achter het werkelijke aantal te komen".

Roemeense autoriteiten maken zich schuldig aan schending van het recht op vrijheid van expressie, het recht om een geboorteland te verlaten, het recht op een eerlijk proces en het recht om niet te worden onderworpen aan marteling of een andere wrede, onmenselijke of anderszins verlagende behandeling.

Bekentenissen

Volgens Amnesty zijn veel klachten ontvangen dat politieke gevangenen die in hechtenis waren genomen, zijn mishandeld „teneinde hen te bewegen tot het afleggen van bekentenissen".

In het verslag van Amnesty International wordt melding gemaakt van een 56-jarige bouwvakker, die een toespraak had gehouden en pamflet-, ten had verspreid waarin hij zich kritisch uitliet over de Roemeense president, Nicolae Ceausescu. „Hij zit thans een straf van negen jaar uit wegens het bedrijven van 'propaganda tegen de socialistische staat'".

Een oud-onderwijzer die tegenover een buitenlands radiostation had geklaagd dat hij zijn baan op onredelijke gronden had verloren, stierf in een gevangenis nadat hij tot een straf van acht jaar was veroordeeld wegens „het in diskrediet brengen van centrale organen van de staat en de partij". Een 50-jarige elektricien die was gearresteerd nadat hij door het centrum van Boekarest was gereden met een grote foto van Ceausescu waaronder de tekst: „Wij willen je niet, beul", kreeg tien jaar.

Advocaten

Amnesty merkt verder op dat politieke gevangenen vaak de toegang tot advocaten is ontzegd. Ook is het veelvuldig voorgekomen dat beklaagden en hun advocaten slechts enkele minuten voor de aanvang van een proces de aanklacht kregen.

„Emigratie wordt ernstig beperkt en de vele kandidaat-emigranten worden geconfronteerd met het verlies van hun baan, intimidatie op last van autoriteiten en in enkele gevallen gevangenisstraffen voor het indienen van een verzoek", aldus de organisatie •••:--:^l:

Mensen die worden aangehouden, terwijl zij proberen het land onwettig te verlaten, kunnen worden veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Amnesty voegt hieraan toe dat de afgelopen jaren steeds meer personen op deze grond gevangen worden gezet.

Een van de gevallen die worden genoemd, betreft de zaak van een vader van een epileptisch kind. De man kreeg geen toestemming om zijn 7-jarige zoontje voor een medische behandeling naar het buitenland te brengen. In december 1985 kreeg hij acht maanden gevangenisstraf, omdat hij had geprobeerd samen met zijn zoontje zonder toestemming het land te verlaten.

Neergeschoten

Amnesty zegt verder meldingen te hebben ontvangen dat mensen die probeerden de grens over te vluchten, door grenswachten waren neergeschoten. „Ondanks amnestiemaatregelen van president Ceausescu in 1981, 1984 en 1986 duurt de praktijk van schendingen van de mensenrechten voort".

Hier wordt overigens aan toegevoegd dat sinds een amnestiemaalregel van juni 1986 geen berichten meer zijn ontvangen over personen die gevangen zijn gezet wegens hun godsdienstige activiteiten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.