+ Meer informatie

Toerisme zal ander gezicht laten zien

Wegens verandering behoeften

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Toeristische deskundigen zijn het erover eens, dat onder invloed van de recessie, het toerisme de komende jaren een ander gezicht zal krijgen. De gedachte, dat alles nog wel meevalt, zal in 1985 niet meer werken.

De invloed van de economische recessie zal dan ook van invloed zijn op de vakantie. Op het gebied van het vervoer - voor het grootste deel eigen vervoer - en het vakantieverblijf zal de toerist eerlijker moeten calculeren. Dan zal vaak blijken, dat de trein zo gek nog niet is. Ook de reisorganisatoren zullen zich moeten heroriënteren. Naast de standaardreizen zullen er meer gespecialiseerde reizen moeten worden aangeboden.

Dit zijn de meningen van drie deskundigen die gisteren in Scheveningen hebben gesproken op een bijeenkomst van de Nederlandse Reisvereniging, die het feit herdacht dat 75 jaar gele.den - 24 maart 1906 - de vereniging is opgericht.

Valt wei mee

Drs. J. van Doom, medewerker van de faculteit bestuurskunde van de TH Twente, verwachtte, dat er de komende twee jaar nog meer Nederlanders op vakantie zullen gaan dan thans het geval is en dat het buitenland een nog grotere aantrekkingskracht zal hebben. In de jaren 84/85 „zal het nog wel meevallen" om op vakantie te gaan niet meer werken, aldus Drs. Van Doorn.

Dat de toerist de komende jaren een keuze zal moeten doen - wel of niet op vakantie en mogelijk goedkoper - werd betoogd door drs. M. J. Kosters, adjunct-directeur aan het Nederlands wetenschappelijk instituut voor toerisme en recreatie te Breda. Hij merjcte op dat hierbij de rol van het vervoer een grotere rol gaat spelen dan de verblijfsaccommodatie. Als men zuiniger zal moeten zijn met energie, is het duidelijk, dat de trein en de bus prima alternatieven bieden en dat men minder de auto en het vliegtuig moet gebruiken, stelde hij. Daar komt bij, dat de consument gevoeliger is geworden en vaak prijsstijgingen weten te vermijden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.