+ Meer informatie

„Veel ongevallen met vakantiewerk"

FNV-jongeren: Te weinig begeleiding

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - Er is blijkens onderzoek van de jongerenorganisatie van de FNV nog veel mis met het vakantiewerk. Naar schatting 10 procent van de vakantiewerkers wordt onderbetaald en krijgt minder dan het minimum-jeugdloon. Ongeveer 30 procent moet het stellen zonder schriftelijke arbeidsovereenkomst.

Bovendien is volgens de jongerenorganisatie de kans op brokken onder jonge vakantiewerkers relatief groot. Dat komt doordat ze onvoldoende worden ingewerkt en begeleid (vaak wegens onderbezetting). Bovendien doen de, jongeren in strijd met wettelijke voorschriften soms werk dat gezien hun jeugdige leeftijd te gevaarlijk is. „Er willen bij voorbeeld nog wel eens een paar vingers sneuvelen omdat een vakantiewerker de routine mist om met een ingewikkelde machine om te gaan", aldus woordvoerder B. Nieman van de FNV-jongeren.

Harde cijfers over bedrijfsongevallen onder vakantiewerkers zijn er overigens niet volgens de jongerenorganisatie. Wel indicatief acht Nieman de cijfers van het GAK waaruit blijkt dat de ongevalsscore bij werknemers tot 20 jaar drie keer zo hoog is als bij volwassenen (47,6 ongelukken per 1000 arbeidsjaren, tegen 14 bij volwassenen). Bovendien boekt de arbeidsinspectie juist in de vakantiemaanden altijd een aanzienlijke stijging van het aantal ongevalsmeldingen.

De jongerenorganisatie presenteerde vandaag het zwartboek "Bloed, zweet en tranen" waarin de onderzoeksresultaten zijn neergelegd. Aan het onderzoek (gehouden in het kader van de jaarlijkse vakantiewerkcampagne van de FNV-jongeren) deden enkele honderden jongeren mee.

Modelcontracten

De jongerenorganisatie vindt dat er modelcontracten voor vakantiewerkers moeten komen. Voorts zouden vakantiewerkers onder de werkingssfeer van de cao moeten vallen. De FNV-jongeren vinden ook dat de vakbonden, zich meer zouden moeten inspannen voor vakantiewerkers. Gezien het feit dat de achterban van de FNV-bonden nog steeds vergrijst, is het ook voor de vakbeweging zelf geen slechte zaak als de bonden zich wat meer profileren, suggereert de jongerenorganisatie.

De organisatie wijst erop dat het vakantiewerk bepaald geen marginale zaak meer is. Naar schatting komen er jaarlijks ongeveer een half miljoen vakantiewerkers op de arbeidsmarkt. Samen verdienen ze per jaar ongeveer 300 miljoen gulden. Steeds meer bedrijven drijven voor een groot deel (10 tot 50 procent) in de zomer op vakantiekrachten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.