+ Meer informatie

Eenheid

3 minuten leestijd

De ChristenUnie is er zaterdag in geslaagd de eenheid in haar gelederen te herstellen. Het bestuur werd niet weggestemd en Rouvoet werd bij acclamatie tot lijstaanvoerder gekozen. Met de verkiezingen in zicht was dat ook heel verstandig.

Dat neemt niet weg dat er in de nieuwe partij nog heel wat onvrede bestaat over de gang van zaken van de afgelopen maanden. Dat geldt met name het GPV-deel van de partij. Daar zag men eerst Veling afgevoerd, vervolgens Van Middelkoop gepasseerd, en moest men daarna genoegen nemen met een lijst waarop slechts een van de verkiesbare plaatsen was ingeruimd voor iemand uit het GPV.

Alles bij elkaar was dat niet verstandig. Op die manier veronderstelt het bestuur bij een deel van de achterban wel een heel groot incasseringsvermogen. De ChristenUnie functioneert nog maar een paar jaar. De oude partijen, RPF en GPV, bestaan nog steeds. Dan kan men niet doen alsof het geen punt meer is of mensen uit de GPV-bloedgroep of uit de RPF afkomstig zijn.

Een verklaring van Van Middelkoop aan het begin van de vergadering haalde echter veel druk van de ketel. Hij sprak daarin zijn vertrouwen uit in Rouvoet als de nieuwe lijstaanvoerder. Gezien ook het feit dat hem geen signalen bereikt hadden dat de Tweede-Kamerfractie zijn inbreng op prijs stelde, gaf hij de voorkeur aan een plaats in de Eerste Kamer.

Acties van GPV'ers om Van Middelkoop hoog op de lijst te zetten, werden daardoor bij voorbaat de grond in geboord. Wat dat betreft kan het partijbestuur Van Middelkoop niet dankbaar genoeg zijn.

In zijn eerste rede als partijleider koos Rouvoet voor een meer principiële lijn. De wens om deel te nemen aan de regering staat niet meer bovenaan. De macht van het getal weegt voor de ChristenUnie minder zwaar dan de kracht van de boodschap.

De nieuwe verkiezingsleus "Samen leven naar bijbelse waarden" brengt dat ook tot uitdrukking. Het "Duidelijk, eerlijk, echt" waarmee men begin dit jaar de verkiezingen inging, was immers wel erg mager. Zoiets kan ook de SP in haar vaandel schrijven.

Uiteraard zal de betekenis in de praktijk moeten blijken. Hoe diep zit deze heroriëntatie? De vraag is ook of de ChristenUnie met dit profiel haar kiezers weet vast te houden en nieuwe kiezersgroepen kan aantrekken. Ook bij de komende verkiezingen zal het CDA een grote aantrekkingskracht hebben op de (potentiële) achterban van de ChristenUnie.

Balkenende weet met zijn gereformeerde imago, gevoegd bij het aureool van de macht dat hij als premier heeft, velen aan te spreken. Dat is ook het geval in SGP-kring, maar de ChristenUnie staat nu eenmaal dichter bij moderne gereformeerden als Balkenende en Donner.

Een sterke positie van het CDA in het nieuwe kabinet heeft onmiskenbaar voordelen boven een situatie waarbij het CDA in de oppositie zit. Maar veel moeten we daar ook weer niet van verwachten. Niet alleen omdat het CDA te maken heeft met zijn coalitiepartners, maar ook omdat de christelijke identiteit van deze partij in de loop der jaren sterk afgezwakt is. Op een voorstel tot afschaffing van het homohuwelijk hoeft men niet te rekenen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.