+ Meer informatie

Tuin Thuistips

4 minuten leestijd

De oogst van het vroege zomerfruit begint binnenkort weer. Een fijne tijd en ook een beetje spannend. Het is altijd weer een verrassing hoe groot de oogst is. Wat aan de boom een enkel appeltje lijkt, is na de pluk soms een kist vol. Fruit is niet alleen lekker om te eten maar ook mooi om naar te kijken. Leg hier en daar een paar vruchten in uw tuin met hun rode wangetjes in het zicht. Op het hekje om het terras, op een schuttingpaal en tussen wat oud blad uit het vorige seizoen. Mogelijkheden genoeg! Een leuk gezicht, zelfs als de merel, die deze lente in uw vuurdoorn gebroed heeft, de vruchten ontdekt. Voor een paar gulden, en soms zelfs voor nog minder, kunt u gevlochten mandjes kopen. Ook heel leuk om neer te zetten met een paar vruchten (of gedroogde bloemetjes).

Conference
Zomerfruit is over het algemeen maar kort te bewaren. Niet zo erg, want de echte oogst moet nog komen en daar zijn verschillende rassen bij die wel goed te bewaren zijn. Bij appels zijn dat bij voorbeeld Jonagold, Elstar, Cox Orange Pippin en Goudreinet, bij de peer is vooral de Conference een uitstekend te bewaren vrucht, bovendien is de peer sappig en zoet van smaak. Fruit dat u wilt bewaren, moet altijd minimaal een week, voor het helemaal rijp is, geplukt worden. De vruchten moeten uiteraard wel uitgegroeid zijn omdat ze anders niet (meer) op smaak komen. Koel bewaren verlengt ook de bewaarduur Wat weinig moestuinders weten is dat rode, witte en zwarte bessen in ieder geval een aantal weken en, als het niet te warm is, wel een maand of twee, aan de struik kunnen blijven hangen. De oogst kan dus heel goed gespreid worden! Wel regelmatig even controleren. En vergeet u de gevleugelde liefhebbers niet!

---
Boomzaag
Voor mensen met hoogtevrees en met bomen tot een meter of zes in hun tuin kan een boomzaag een uitkomst zijn. De boomzaag bestaat uit een zaag en een (meestal uitschuifbare) steel van enkele meters lang. De zaag kan bij sommige systemen (Gardena, Wolff) ook zonder de stok gebruikt worden. Een prijzige aanschaf (ƒ 75,00 tot ƒ 90,00) maar wel een waar u jarenlang plezier van kunt hebben. Ook zo'n bijna onmisbaar stuk gereedschap in een tuin met bomen en struiken is de takkenschaar. Een soort grote snoeischaar met lange handvaten. De bek van de schaar is groter en door de lange handvaten kunt u meer kracht zetten.

Ontsmetten
Wanneer u zieke takken verwijdert met gereedschap, dan moet u dat gereedschap steeds weer zorgvuldig ontsmetten met alcohol. Daardoor wordt voorkomen dat ziekten van de zieke boom overgebracht worden op gezonde exemplaren.

---
Boomkanker
Fruitbomen die het wat minder naar hun zin hebben, kunnen gevoeliger zijn voor ziekten en plagen. Vruchtboomkanker is zo'n ziekte die vooral voorkomt op bomen die op slecht onwaterde percelen staan. U kunt de ziekte herkennen aan de ingezonken plekken, die vaak een andere kleur hebben dan het gezonde deel van de stam. Als u de plekken niet verwijdert, gaat de boom uiteindelijk dood. Snij de plekken weg met een scherp mes. (Er zijn voor de behandeling van vruchtboomkanker speciale gereedschapjes, zoals een kankermes en een grote houtrasp, te koop.) Al het bruine hout moet ruim, dat wil zeggen tot in het gezonde, lichtgekleurde hout, verwijderd worden. De wond kan daarna ingesmeerd worden met een wondbehandelingsmiddel, dat u kunt kopen in het tuincentrum. Sommige middelen bevatten fungicide, een schimmelwerend en -dodend middel dat voorkomt dat de boom, via de wond, geïnfecteerd wordt door ziekten. Het verwijderde materiaal wordt verbrandt. Breng het dus niet op de composthoop.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.